Dr. Chinopoulos Christos, dr. Csanády László, és dr. Pós Zoltán is a nyertesek között van a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Programban. A magyar kormány támogatásával idén 1 250 millió forint áll rendelkezésre a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlásának megállítását és a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgáló Lendület-kutatócsoportok finanszírozására. A negyedik éve tartó program keretében július 1-jén 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes kutatási tervei megvalósításához.

Dr. Csanády László

Dr. Csanády László kutatóorvos (SE Orvosi Biokémiai Intézet) egy speciális fehérje szerkezetét és működését tanulmányozza. Ennek a működészavarai okozzák a jelenleg még gyógyíthatatlan cisztikus fibrosis betegséget és a szekréciós hasmenések, például a kolera okozta kiszáradást. A Semmelweis Egyetem kutatója csoportjával a CFTR szerkezetének és működésének jobb megismerésével egyebek mellett a gyógyszerkutatást, illetve a szekréciós hasmenések hatékonyabb terápiáját kívánja elősegíteni. Ez a kivételes lehetőség kivételes felelősséget jelent: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy munkánk valóban értékes felfedezéseket eredményezzen – mondta a kutató.

Dr. Pós Zoltán

Pós Zoltán biológus (SE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) az emberi immunrendszer egy jórészt ismeretlen részét, az egyes szervek védelmére specializálódott, úgynevezett szöveti rezidens T-sejteket vizsgálja a Semmelweis Egyetemen. A rezidens T-sejtek szabályozásának pontosabb megértésének köszönhetően, új, célzott, kevesebb mellékhatással járó immunterápiával könnyebben kezelhetővé válhatna például az 1-es típusú diabétesz a hasnyálmirigyben, illetve a vékony- és vastagbél gyulladásos betegségei vagy a sclerosis multiplex. A program elsőként teszi kézzelfoghatóan elérhetővé azt a kutatási színvonalat és egzisztenciális környezetet, presztízst és megbecsülést, amely eddig egy tehetséges, fiatal magyar kutató gyors önállósodásához és sikeressé válásához a hazai környezetből hiányzott – vélekedett a Pós Zoltán.

Dr. Chinopoulos Christos

Chinopoulos Christos (SE Orvosi Biokémiai Intézet) az emberi sejt „erőművét”, a mitokondriumot szeretné jobban megismerni a Lendület program keretében. A szakmai pályafutása jelentős részét Magyarországon töltő kutató eddigi legnagyobb lehetőségének nevezte az Akadémia támogatását. A Semmelweis Egyetemen létrehozandó csoportjával olyan új gyógyszercélpontok és terápiás megoldások megtalálásához szeretne közelebb jutni, amelyek számos ma még nem gyógyítható betegségre kínálhatnának megoldást. Eddig sehol máshol nem kaptam akkora lendületet, mint most a Lendület programnak köszönhetően. Eltökélt szándékom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a kapott lehetőségből – hangsúlyozta a kutató.

Az idei nyertesek közül heten térnek vissza külföldről hazájukba, míg harmincan itthon folytatják kutatómunkájukat. A programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató kutatók jelentkezhettek. A kiváló kutatók három kategóriában pályázhattak: a Lendület I. az önálló kutatói pályát kezdők kategóriája; a Lendület II. a sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája; és idén először lehetőséget kaptak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folyató, 40 és 55 év közötti tudósok (Lendület III.) is a programban való részvételre.

T-Sz.Sz.
Forrás: mta.hu