„Kiállás dr. Tulassay Tivadar és a Semmelweis Egyetem Szenátusa mellett” – ezzel a címmel hirdettek hangsúlyozottan politikamentes támogató demonstrációt a belső klinikai tömb kertjébe a Semmelweis Egyetem oktatói, hallgatói. Az akciót kezdeményező dr. Lódi Csaba gyermekorvos beszédében azt hangsúlyozta: az egyetem autonómiája a minőségi felsőoktatás egyik legfőbb biztosítéka, ezért annak megőrzése elengedhetetlen. A Semmelweis Egyetem Szenátusa pedig ezt az autonómiát gyakorolta múlt heti döntésével. A Phd hallgatók több éves kemény munkával jutnak el a sikeresen megvédett disszertációig, ennek a munkának a hitelét rontja bármilyen és bármikor is írt plágium eltűrése – mondta. „Ezért egyetértünk és kiállunk a Szenátus múlt heti döntése mellett, hogy visszavette Schmitt Pál kisdoktori címét, hiszen egyértelműen igazolást nyert, hogy a kisdoktori dolgozata nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapult” – fogalmazott.

Fotók: D. Kiss Balázs

Dr. Lódi Csaba kiemelte, hogy dr. Tulassay Tivadar egész életét az igényes gyógyító, oktató és kutatómunka jellemezte, s irányítása alatt az egyetem több évszázados elismertségét nemcsak megőrizte, hanem tovább is fejlesztette. Éppen ezért tartja a szimpátiatüntetéshez csatlakozó oktatók és hallgatók nevében felszólaló dr. Lódi Csaba sajnálatosnak, hogy nem tudta kilenc évnyi eredményes rektori munkáját méltó keretek között lezárni. „Munkásságát azonban még akkor is értékelni fogják, amikor már az elmúlt hetek eseményei senkinek sem lesznek az emlékezetében” – zárta beszédét.

Ezt követően dr. Tulassay Tivadar szólt a demonstráción megjelentekhez, akit hosszú taps fogadott. Dr. Tulassay Tivadar azt mondta, soha nem volt még ennyire meghatva, s megköszönte azt az erőt, biztatást és támogatást, amit a megjelentek adnak neki ebben a helyzetben. Úgy fogalmazott: az itt összegyűltek azt fejezik ki, „amit az egyetem, a Szenátus és jómagam is képviseltünk mindig, de különösen az elmúlt napokban”. „Ahogy körülnézek, sok ismerős arcot látok, diákot, oktatót. Ez az egyetem. Az orvostanhallgatók egészen különleges teljesítményt nyújtanak tanulmányaik folyamán. De nemcsak ők, hanem azok a szakápolók is, akik a betegágy mellett megfeszítetten dolgoznak. Együtt adjuk az egyetemet. Az egyetem, ez a több évszázados intézmény, mindig magas etikájáról, az értékek vállalásáról és az értékek továbbadásáról szólt és fog szólni” – fogalmazott. A rektor arról is beszélt, azt tanulta mentoraitól, hogy egy iskolát az a tisztesség jellemzi, ami a vezetőről sugárzik a környezetére, ami egy laborvezetőről, klinikaigazgatóról vagy egy tanszékvezetőről sugárzik a környezetére. „A Semmelweis Egyetem ezt a krédót vallja magáénak” – mondta a rektor, aki arra kérte a demonstrálókat, hogy a környező betegellátásra is tekintettel, ugyanolyan méltóssággal, csöndben távozzanak, ahogy a szimpátiát kifejező gyűlés indult. DP

A demonstrációhoz csatlakozó egyetemi oktatók és hallgatók közleménye ezen a linken olvasható.