Dr. Pálinkás József

Élesnek ígérkezik a verseny a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) negyedik alkalommal meghirdetett Lendület Fiatal Kutatói Pályázatán, amelyre ezúttal százharminchárman jelentkeztek – tájékoztatott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az egyetemeken hetvenkilencen terveznének új kutatócsoportot, a 79 pályázatból 66 az ELTE-ről, a Semmelweis Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, valamint a Szegedi Tudományegyetemről érkezett.

„A korábbi évekkel szemben az idén három kategóriában hirdettük meg a Lendület-pályázatokat: egyrészt az első saját kutatócsoportot indító kutatók részére, másrészt a már jelentős kutatás-fejlesztési gyakorlattal rendelkezők számára, valamint a különösen kiemelkedő, a nemzetközi tudományos életben igen magasra értékelt tudósoknak is nyújtunk lehetőséget, hogy Magyarországon kutatócsoportot hozzanak létre” – hangoztatta az MTA elnöke, hozzátéve: a harmadik kategóriában csak kivételes esetben hirdetnek eredményt.

A pályázatokban megjelölt támogatási igény 5,7 milliárd forint, ami több mint a négyszerese az elosztható 1,2 milliárd forintnak. Ez bizonyos értelemben jó, mert kemény versenyt jelent, bizonyos értelemben pedig rossz, mert csupán a pályázók negyede nyerhet – fogalmazott Pálinkás József. A pályázatok értékelése most kezdődik, az anonim bírálók májusban hozzák meg a döntést” – tette hozzá. A Lendület Program nyerteseinek kutatásait legalább öt évig finanszírozzák.

Az MTA elnöke kitért arra is, hogy 600 millió forint áll a rendelkezésre támogatott egyetemi kutatócsoportok létrehozására. Ebből az összegből 15-20 kutatócsoportot lehet támogatni, hetvenöt pályázat érkezett, többségük a társadalomtudományok területéről, a megpályázott összeg 2,6 milliárd forint, vagyis itt is négyszeres a túljelentkezés. DP

Forrás: mti.hu