Dr. Acsády György

Idén másodszor lett az év kórháza az ápolás- és szakszemélyzet kategóriában a Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinika. A díj a szakdolgozók munkájának elismerése – emeli ki dr. Acsády György, a klinika igazgatója – az pedig, hogy egymás után két évben is elnyertük, bizonyítja, hogy folyamatosan, töretlenül emberfeletti teljesítményt nyújtanak a hölgyek – mert főként hölgyekről beszélhetünk.

Nem vagyunk sokan, de stabil a csapat – mosolyog dr. Acsády György. Hosszú évek alatt sikerült kialakítani mind az orvosi-, mind a szakdolgozói karban egy törzsgárdát, és megtalálni mindenki számára azt a területet, ahol tudása legjavát tudja nyújtani. Ismerjük egymás képességeit, gondolatait, tudjuk, melyikünk milyen feladat ellátásában a legmegfelelőbb. Sokszor elég egy intés vagy egy pillantás ahhoz, hogy felismerjük, miben kell segíteni, hova kell koncentrálni az erőnket.

Ha valaki hosszú ideig dolgozik egy helyen, egy munkakörben vagy egy ágában az orvostudománynak, annak művelését tökéletesen bírja ellentétben a vándorlókkal, akik nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, melyek a legfontosabb, a legnagyobb odafigyelést igénylő tennivalók – magyarázza dr. Acsády György a stabilitás fontosságát. Egy-egy műtét után felléphet szövődmény, rosszullét vagy történhet nem várt esemény, amikor a szakmai tudáson túl lélekjelenlétre és döntési képességre is szükség van – folytatja a klinika igazgatója. A krízishelyzetben sok múlik a probléma felismerésén és azon, mi a teendő ennek elhárításában. Ha például valaki fuldoklik, először szabaddá kell tenni a légútjait, és csak utána rohanni a telefonhoz. A krízishelyzetek felismerése és az ebben való helytállás tapasztalatot, hozzáértést kíván mindenkitől. Az idős betegekkel való törődés, foglalkozás szintén nagy kihívást jelent. A mozgatással járó nehéz fizikai munkán túl sok esetben a kontaktustartás sem könnyű egyes esetekben. Amikor pedig akut felvételesek vagyunk, előfordul, hogy egyszerre három-négy beteg érkezik, mindenkire egyaránt figyelni kell, ami szintén hatalmas terhelést jelent a szakdolgozóknak.   adatok

Büszke vagyok arra – hangsúlyozza dr. Acsády György – , hogy akik idejöttek az utóbbi időben, itt is maradtak. Az újonnan érkezők pontosan tudják, hogy hosszú a munkaidő, egész embert kíván, gyakran túlórával, a fizetés pedig nem kiemelkedő, de ha ugyanazon a frekvencián működik a lelkük, mint a régóta itt dolgozóknak, akkor gyorsan beilleszkednek, jól érzik magukat és megszeretik a közösséget. Nyugodtan elmondhatom, hogy a klinikán mindenki megbecsüli a másik munkáját. Odafigyelünk egymásra, segítünk, ha valaki bajban van. Támogatjuk az itt dolgozók szakmai előmenetelét, és amennyire a lehetőségek megengedik, munkájuk anyagi elismerését is igyekszünk elősegíteni – teszi hozzá a klinika igazgatója. A pozitív példákat mindig kiemeljük, minden egyes elismerést kihirdetünk, köztudottá teszünk.

Nem csak a munkahelyen szeretünk találkozni egymással, hanem a magánéletben is. A klinikán kialakult egy baráti légkör, családi hangulat – ezt pedig a betegek is megérzik. Az őket körülvevő ápolónők, szakdolgozók jókedvűek, mosolygósak, igyekeznek őket is pozitív szemlélettel feltölteni, együtt bizakodnak a gyógyulásban – ennek bizonyítéka az Év Kórháza kitüntetés is.

SzZs

Fotó: www.attekovacs.com