Orvos-szakmai ellátás kategóriában a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika nyerte az Év Kórháza kitüntető címet.

A betegek egységében értékelik a kórházat, a küllem, az elhelyezés, az orvosok és a nővérek munkája egyaránt számít. Elkopott klinikánk nyolc ágyas kórtermekkel, nem túl szép környezetben működik, és bár ellensúlyozzuk mindezt jó ápolási munkával, szakmai gondoskodással, meglepődtem, amikor megérkezett a meghívólevél– emlékszik dr. Szendrői Miklós, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatója. Nem gondoltam volna, hogy a betegek is ennyire kiemelik, külön értékelik ezt a szempontot.

Tizenhat éve vezetem a klinikát, szívügyem, hogy magas szintű ellátást végezzünk, sokat tettünk ezért az elmúlt időszakban. A gerincsebészeten kívül a teljes ortopédiai ellátást lefedjük, tehetséges fiatal kollégáink vannak, akik specializálódtak tumorra, gyermekortopédiára vagy éppen csípőre. Természetesen azt, hogy például milyen technikai szinten, milyen eljárással végzünk egy műtétet, a betegek nehezen tudják megítélni, ezért is gondolom, hogy nem magát az ellátást, hanem a szakmai gondoskodást, az orvosok és a szakszemélyzet együttes munkáját díjazták elsősorban a házipatika.com olvasói – teszi hozzá dr. Szendrői Miklós.

A beteget be kell vonni a döntésbe – ezt a szemléletet közvetítem a munkatársaim felé több mint másfél évtizede. Sok daganatos betegünk van, számukra különösen fontos, hogy tudjanak az összes rájuk váró lehetőségről. Időt kell szánnunk arra, hogy elmagyarázzuk, milyen műtétet vagy kezelést ajánlunk, a beavatkozásnak melyek az esetleges szövődményei, mi várható az életminőség szempontjából. Régebben ködösítettek: „Igen, van egy kis szövetszaporulat, egy kisebb labdányi elváltozás a végtagban, azt megoperáljuk és minden rendbejön.” Ez a paternális orvos-beteg kapcsolat azonban a mai információközpontú világban nem tartható. A betegek érdeklődnek, utánanéznek az interneten a problémájuknak, három napon belül tudják, milyen daganatuk van és beindul a fantáziájuk. Van, aki homokba dugja a fejét, van, aki elszalad még három-négy orvoshoz. Nekünk pszichológusnak is kell lenni kicsit, hiszen a beteg súlyos ítéletet kap, az ő végtagjáról, az ő életéről van szó. Nem sértődöm meg, ha valaki továbbmegy, akár külföldi specialisták véleményét is meghallgatja. Most már, hogy nincs vasfüggöny, ugyanazokon a tanfolyamokon veszünk részt, ugyanazokban a munkacsoportokban ülünk egymás mellett, és a Semmelweis Egyetem klinikáját is egyre jobban ismerik Európa-szerte. Büszkeséggel tölt el, hogy a legtöbben visszatérnek azzal, hogy a külföldi kollégának a miénkhez hasonló a véleménye és azt javasolta, hogy végezzék el a műtétet itt, Budapesten az Ortopédiai Klinikán – emeli ki dr. Szendrői Miklós.
Évente harminchatezer járóbeteget látunk el és 2800-3000 műtétet végzünk. Magyarország legnagyobb ágyszámú ortopédiai ellátóhelye itt működik. Körülbelül egymillió lakos tartozik hozzánk, de a területileg illetékes betegszám többszörösét látjuk el az olyan feladatkörökben, mint a gyermekortopédia, a reviziós arthroplasztika vagy a tumor. Itt gyűlt össze a tapasztalat, Magyarország mozgásszervi daganatainak, primer csonttumorainak 80%-át mi kezeljük.

dr. Szendrői Miklós

Az elmúlt években sajnos több munkatársunk külföldön maradt, hiszen sokszorosát keresheti az itteni fizetésnek. Ezért hiányzik a klinikáról a középkorosztály, a fiatal, tehetséges szakorvosok után az ötven fölött járó idősebbek következnek. A közösségre azonban büszke vagyok nem csak azért, mert évente a munkatársak kérik, hogy legyen farsang, menjünk síelni, szervezzünk disznótort, hanem azért is, mert hajlandók szabadidejüket is áldozni a klinikáért. Az elmúlt hetekben például felújítottuk a könyvtárunkat, kiállítást készítettünk régi műszerekből, bemutattuk az alapítás évéből származó, 1951-es, kézzel írt műtőkönyveket. Amikor azt mondtam a kollégáknak, hogy szeretettel várom azokat, akik péntek délután segítenek könyveket pakolni, nem reménykedtem abban, hogy sokan leszünk, de szinte mindenki eljött.

Fotó: www.attekovacs.com

SzZs