Űzzünk bármilyen sportot is, egy idő után feltétlenül azt akarjuk, hogy az adott terület legjobbjaival is összemérhessük erőinket. A Semmelweis Egyetem vízilabdacsapatának idén Valentin napon megadatott, hogy szeretett sportágában egy olimpikonokkal és világbajnokokkal teletűzdelt, többszörös bajnok profi csapat ellen szálljon vízbe. Ráadásul – itt és most nagy szavakat használva: – társadalmi szerepvállalásból, egyetemünk fő alapelveit szem előtt tartva közös szívügyet szolgáljon.

Abban a szerencsében részesült a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága és a Semmelweis Egyetem minden tekintetben új – s a TEVA cég támogatásával megvalósuló – országos megelőzési programjának első állomásán különös gálamérkőzésen léphetett fel: a medikus pólósok kipróbálhatták magukat a TEVA-Vasas-Uniqua felnőttcsapata ellen. No persze nem az „alapformában”, hiszen egy hetente kétszer edző, amatőr – bár roppant lelkes – sportolókat felvonultató társaságnak önmagában vajmi kevés esélye lenne egy ilyen kvalitású alakulattal szemben. Így a fantázianeveken az uszodában nagy hirtelen újraalakult gárdák – a Megelőzés SC és az Infarktus SC – „összekevert” játékosállománnyal vágtak bele a négyszer nyolcperces héroszi küzdelembe.

A programmal, mely az Érte vagy! elnevezést viseli, még sok helyen fogunk találkozni, hiszen négy megyeszékhelyre el is látogat, illetve rengeteg patikában lesz megtalálható az úgynevezett „rizikótotó”, melynek kitöltésével az érdeklődők felmérhetik, mennyit tudnak betegségükről. A kampány célja, hogy prevención alapuló egészségtudatos viselkedésre ösztönözze a leginkább veszélyeztetetteket, akik – lévén Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek számítanak a vezető haláloknak – a társadalom egy jelentős szeletét alkotják. Mozgással kiegészített terápiával az érintettek egészségügyi állapota jelentősen javulhat, és így ők maguk lesznek azok, aki a legtöbbet tehetnek saját egészségükért.

Így tehát népszerűsítettük a mozgást a Császár-Komjádi uszodában, és a kilátogató medikustömeget elnézve, illetve a visszajelzéseket hallgatva nem is tettük olyan rosszul: a vízilabda-válogatott hivatalos honlapjának beszámolója szerint több néző volt, mint az utóbbi idők bajnoki meccsein. A program egyedi jellegét mutatja, hogy Merkely Béla professzor úr – aki a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökeként, a Városmajori Klinika igazgatójaként és a TDK tanács elnökeként több szinten is a kezdeményezés atyja – nemcsak a parton támogatta a másfél éve működő SE-alakulatot: ő maga is vízbe szállt a mérkőzést megelőző sajtótájékoztató után (illetve még melegítés közben is nyilatkozott a medence szélén taposva), és fiatalokat megszégyenítő lendülettel vette ki a részét a gólok gyártásából a Megelőzés SC oldalán. Sőt az élő legenda, Faragó Tamás, aki a Vasas szakmai igazgatója és egyben a SE vízilabdacsapatának mentora is, még az átöltözés előtt átadta nekünk lelkesítő gondolatait.

Magát a mérkőzést rengeteg momentum színesítette. Már a csapatok bemutatásánál fantasztikusan szólt a több mint 350 medikus ovációja egy-egy név elhangzásakor, hiába, na, bizony ritkaság, hogy ekkora tapsot kapjon egy amatőr játékos egy háromszoros olimpiai bajnok mellett. Az egyetemi együttes tagjai profikhoz hasonlóan ajándékozták meg csapatzászlókkal a Vasas-játékosokat, miközben felvonultak vadiúj egyenköpenyükben, jelezvén, hogy habár a tanulás a legfontosabb egy hallgató életében, attól még nem kell lemondani az igényes, versenyszerű sportéletről, sem a szó szerint is új köntösben történt megjelenésről.

A vegyes – már Megelőzés SC és Infarktus SC néven medencébe szálló – csapatok bemelegítését követően újabb mosolyt fakasztó pillanatokat hoztak a csatakiáltások, a „Vesszen az infarktus!” és a „Reszkess megelőzés!” De ritkaságként hathatott a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely szájából elhangzott „Gyerünk, professzor úr!” biztatás is, vagy mikor a kétszeres ötkarikás győztes Steinmetz Barnabás a válláról katapultálta a légtérbe Drajkó Zsombort, hogy a víz felett pár centivel lebegve találjon a kapuba a hatodéves játékos.

Megtiszteltetésnek vehettük, hogy Nagy Viktor, a magyar válogatott hálóőre ellenünk mutatkozott be hosszú sérülését követően, már-már lehetetlenné téve az Infarktus SC számára a gólszerzést. No persze mikor elhagyta kapuját egy védési kísérletnél, a blokkolás után bizony sikerült majd’ 28 méterről gólt lőni neki. Érdekes volt az is, amikor a két Semmelweis-es kapus úszott rá a labdára, miként a csaknem lehetetlen szögekből született csavargólok, dopplerek, pörgetett ejtések sora – hogy egy parányit sportszakmázzunk is.
A kilátogatók szórakoztatását szolgálta a félidei szünetben látott – műúszók, a BVSC Szinkron csapata által bemutatott – zenés vízi balett, de nem feledkezhettünk meg a prevencióról sem: a Kardiológiai Központ dolgozói és lelkes medikák – akik nem mellesleg a vízilabdacsapat hölgy tagjai – segítségével az egyik időkérés során vérnyomást mértek a játékosokon (zárójelben megjegyzendő a Vasas-játékosok fizikális állapotával kapcsolatban, hogy egy-két harcos felkarjára nem ment fel az XL-es mandzsetta…), sőt Kiss Gergelyre, a kampány egyik „arcára” még egy mozgó EKG-készülék is felkerült.

A végig szoros küzdelemben végül a Megelőzés SC fölébe kerekedett az Infarktus SC-nek, mintegy szimbolizálva az egész program célkitűzését. Mindeközben azonban remek szórakozást szerzett a kilátogató medikusoknak, szurkolóknak és újságíróknak, a vízbe szálló hallgatóknak pedig alighanem örök élményt jelentett. Reméljük, hogy egy újfajta kezdeményezés első állomásaként mi, egyetemi hallgatók még diákként hozzájárulhatunk egy egészségesebb Magyarországért indított program sikeréhez. Faragó Tamás szavaival élve: „az ember dolgainak két módon van értelme: vagy érted, és megteszed, vagy nem érted, de jól csinálod”. Február 14-én mi értettük, és azt hiszem, jól is csináltuk.

Jancsó Máté (Móci)