„Dr. Mandl József 1992 óta a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének tanszékvezető tanára. Kutatásaiban a biotranszformáció, májműködés, antioxidáns, endoplazmatikus retikulum működési mechanizmusait igyekszik feltárni. Munkássága nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy az emberi szervezet biokémiai folyamatait mélyebben megismerhessük” – emelte ki dr. Kellermayer Miklós tudományos rektorhelyettes a Semmelweis Ignác emlékérem és díszoklevél átadó tudományos ülés megnyitóján. „Kutatásszervezési és iskolateremtő aktivitása kiemelkedő, személyében olyan egyetemi tanárunkat tisztelhetjük, aki a Semmelweis Egyetem keretein túl a hazai és a nemzetközi tudományos élet egyaránt meghatározó alakja.”

Dr. Mandl József egyetemi tanár, igazgató, az MTA rendes tagja kapta a Semmelweis Ignác emlékérmet, mellyel az egyetem ötvennegyedik alkalommal tüntette ki az orvostudomány egy-egy kiemelkedő művelőjét. A SE jogelődje 1959-ben alapította a magyar orvostudomány fejlesztése és a tudományos munkára való serkentés céljából az egyetem névadójáról, egykori tanáráról elnevezett kitüntetést.

„Hinni a tudásban” – dr. Kellermayer Miklós az emlékülés megnyitóján hangsúlyozta Semmelweis életének, tetteinek, cselekedeteinek generációkon, évszázadokon átívelő üzenetét. A tudásba vetett hit indította útnak a csillag megjelenésekor a három bölcs királyt több mint 2000 évvel ezelőtt, ugyanebben az adventi időszakban. Emiatt mert beleülni egy ifjú fizikus, Simonyi Károly 1951-ben egy egymillió voltos elektróda belsejébe Sopronban, hogy bizonyítsa: bármekkora az elektróda feszültsége, közepében az elektromos térerő nulla. Ugyanez a hit vezérelte Semmelweis Ignácot egész életében. Felfedezett, tudott valamit, de ezt nem csupán közölte: Karrierjét, állását kockáztatta, mert tudott, hitt és cselekedett.

International Museum of Surgical Science: Hall of immortals

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó tudományos ülésen dr. Mandl József előadásában megemlékezett Semmelweis egyik legfontosabb tudományos megfigyeléséről, a szepszisről és annak saját kutatásához fűződő kapcsolatáról. „Tudjuk, hogy a szepszis az egész szervezetre kiterjedő, szabályozatlan, önfenntartóvá váló generalizált gyulladás és létrejöttének egyik alapvető oka, hogy a gyulladást létrehozó és gátló rendszerek egyensúlya megborul. Napjaink egyik legizgalmasabb kérdése, hogy mi az élettani hatása a gyulladásnak.” Stresszhelyzetek, egyensúlyok című előadása végén méltatta azt a teljes klinikai kutatást, melyet Semmelweis a szabadságharc után a Bach-korszak Magyarországában végigvitt. „Volt egy megfigyelése, ami a betegágytól indult. Egy hipotézise. Ezt sokrétűen igazolta patológiai, klinikai és epidemiológiai módszerekkel, állatkísérleteket végzett, felállított egy megoldási elképzelést és azt is igazolta.” dr. Mandl József kiemelte: Úgy érzi, ezt díjazta a világ szakmai közvéleménye például azzal, hogy Chicagoban többszáz orvos titkos szavazása alapján Hippokratésszel, Listerrel, Pasteurral és Röntgennel együtt Semmelweis is helyet kapott a halhatatlanok között.

Galéria

9kép