Ismerni az intézkedések okát, tudni, mi a szerepe a betegekkel foglalkozóknak az egyes fertőzések átvitelében: A betegek és fertőző betegek ápolásával kapcsolatos higiénés rendszabályok elméleti ismerete és gyakorlati alkalmazása alapvető része a megelőzésnek és a fertőzések felszámolásának az egészségügyi intézményekben. – Tudjuk, hogy világszerte drámaian nő a vírus okozta járványok száma, egyre gyakrabban tapasztalhatók járványszerű kitörések például a kórházakban, klinikákon, idősek otthonában és a gondozó otthonokban. – Jelentette ki Kustos Edit-Key Account Manager a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság és az ECOLAB-HIGIÉNE Kft közös továbbképzésén. A járvány következményei pedig hosszabb kórházi tartózkodás, költséges izolációs intézkedések, a személyzet kiesése, utánpótlási nehézségek lehetnek.

Semmelweis óta ismert, hogy az egészségügyi személyzet keze az egyik legfontosabb fertőzésterjesztő tényező a betegellátás körülményei között. A bőrfelszínek között a kéz bőre a legszennyezettebb, legfertőzöttebb, az eszközök, tárgyak gondos fertőtlenítése, sterilizálása tehát nem gátolja meg a fertőzések terjedését, ha az egészségügyi személyzet kézfertőtlenítés nélkül, vagy nem szakszerű kézmosás után végzi a beavatkozásokat vagy a betegápolást. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a kórokozók átvitelének megakadályozására – hangsúlyozta Kustos Edit.

Dr. Rákay Erzsébet hygiénikus  főorvos a nosocomialis, azaz a betegellátás során létrejövő fertőzések, betegségek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy bár bizonyított tény, hogy a megfelelő kézfertőtlenítésnek szerepe van az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések arányainak csökkentésében, az egészségügyi dolgozók körében a kézhigiénés compliance azaz megfelelőség alacsony.

A higiénés fertőtlenítő eljárás hatékonyságát, az alkalmazás technikáját gyakorlatban is megismerhette az a több, mint 250 egészségügyi szakdolgozó, aki részt vett a továbbképzésen. Ők UV-lámpa segítségével győződhettek meg saját kézfertőtlenítésük alaposságáról.

SzZs