Emléktáblát avattak Balogh Károly (1895 – 1973) professzornak, az önálló magyar fogorvosképzés megalapítójának, a Fogorvostudományi Kar első dékánjának a Papnövelde utca 10. alatt. Ebben a házban élt és dolgozott a jelentős szakmai múltú professzor.

Fejérdy Pál dékán köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, pályatársakat, kollégákat, családtagokat, hajdani szomszédokat. Az emléktábla ötletgazdája, dr. Bánóczy Jolán, mint egykori főnökéről szólt Balogh professzorról, aki nagyszerű szervező volt, közvetlen, emberséges, és fáradhatatlanul támogatta a kollégákat szakmai pályájuk során.

Ifj. Balogh Károly, a professzor fia beszélt az egykori első emeleti lakásról, mely 1930-ig nemcsak rendelő volt, de a Balogh család otthonául is szolgált. Ezt követően a lakás rendelőként működött, váróteremmel, műtőszobával, sötétkamrával és fertőtlenítővel. 1944-ben, amikor a családi házat bombatalálat érte, a család ismét a Papnövelde utcai lakásba költözött. Balogh professzor innen járt dolgozni a klinikára az ostrom idején.  A személyes hangvételű megemlékezéshez csatlakozott egy hajdani szomszéd is. Az épület második emeletén lakó család kislánya nagy tisztelettel emlékezett a professzorra, akit bátyjai szóhasználata alapján „Balogh próféta”-ként ismert, mely a Prof. Balogh feliratú névtábla sajátos gyermeki értelmezése volt.

Balogh professzor szakmai életútját Fejérdy dékán méltatta, hiszen érdemei nélkülözhetetlenek a mai fogorvostudományi képzésben. Mint megtudtuk, első lépéseként az 1946/47. tanévtől a „fogászat” a kötelezően felveendő tantárgyak közé került. Majd javasolta a ma is érvényben levő képzést, mely a fogorvosok számára is biztosítja a célzott általános orvosi ismereteket, és egyben elméleti és gyakorlati szakképzést is ad. Balogh Károly felismerte a fogorvostudományon belül jelentkező specializálódás megállíthatatlanságát is, ennek teljes kivitelezése meghaladta a professzor munkásságát: az elképzeléseiben szereplő Paradontológiai Klinika csupán 1997-ben jött létre.

„Ma, amikor emléktábláját felavatjuk, nemcsak személyének, de az általa képviselt orvosi-fogorvosi eszméknek is emléket állítunk” – zárta be az ünnepséget Fejérdy dékán.

K.I.

Galéria

1kép