Már a héten NATO katonák gyakorolhatják a harctéren vagy katasztrófahelyzetekben szükséges egészségügyi ellátásokat a Semmelweis Egyetem orvosi szimulációs laboratóriumában. Az erről is szóló együttműködési szándéknyilatkozatot ma írta alá a Semmelweis Egyetem rektora és a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatója. Az egyetem az első olyan civil egészségügyi intézmény, amellyel megállapodást kötött a katonai szervezet.

Fotó: D. Kiss Balázs

A 2008-ban Budapesten létrehozott NATO KEKK számára a szimulációs képzés fejlesztése kulcskérdés a következő években. A szervezet egész Európában kereste ehhez a megfelelő centrumot, az hogy a Semmelweis Egyetemre esett a választás, az itt folyó szakmai munka elismerése – közölte az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásakor dr. Kopcsó István orvos-ezredes, a NATO KEKK igazgatója

Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a sajtótájékoztatón arról beszélt, az együttműködési megállapodás aláírásával egymástól látszólag távoli területeken működő szervezetek közelítenek egymáshoz. Ugyanakkor a katonaságnál működő egészségügyi ellátás, a katasztrófák, háborúk kapcsán szükséges orvosi készségek elsajátítása, szinten tartása szintén szimulálható, éppúgy, mint a civil ellátás.

Fotó: attekovacs.com

Az együttműködés célja, az orvosi szimulációs gyakorlatokon kívül, a közös konferenciák szervezése éppúgy, mint az uniós pályázatokon való közös indulás.

Fotó: attekovacs.com

A Semmelweis Egyetemen 1995 óta létezik szimulációs oktatás. Az infokommunikációs technológiával felszerelt úgynevezett skill, vagyis készségfejlesztő laboratóriumban hatásosan lehet szimulálni orvosi eseteket, meg lehet tanítani a medikusoknak az azokra adandó optimális választ.

Az egyetemen működő szimulációs központ hamarosan ki is bővül. A közelmúltban – függetlenül a mostani megállapodástól – 330 millió forintot nyert a Semmelweis Egyetem az úgynevezett Semmelweis Skill Centrum kialakítására az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával. A fonendoszkópos vizsgálattól a katéterezésen és a perifériás vénaszúráson át az újraélesztésig számos beavatkozást végezhetnek majd el a hallgatók a labor készségfejlesztő eszközein és fantomjain. Sőt, az életveszélyes helyzetekben való gyors döntéshozatalt is gyakorolhatják az élethű – HiFi, vagyis magas hűségű – bábukon.

Tulassay Tivadar rektor közölte: az a cél, hogy a Semmelweis Egyetemen végzett friss diplomás orvosok gyakorlati készsége a jelenleginél is magasabb legyen. DP

KMOP-4.2.1/B-10-2011-0010