Semmelweis Szalon

Az egyetem központi épületének felújítása óta létezik az a hely, nevezetesen a Semmelweis Szalon, ahol nagyjából havi rendszerességgel találkozik a magyar művészeti élet színe-java.

A kultúra összekötő erő, és ennek itt is tanúi lehetünk. Számos rangos kiállításnak adott helyet a Semmelweis Szalon, így jelen volt Kovács Tamás Vilmos festőművész, Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész, Szkysznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész. De emlékeztünk egy kiállítással Pecsenke József grafikus- és festőművészre. Itt ünnepeltük Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész 70. születésnapját is.

Kő Pál

Természetesen, nem csupán a képzőművészet oltára előtt tisztelegtünk, de a zene és irodalom is számottevően képviseltette magát az elmúlt tanév során a Semmelweis Szalon kulturális eseményein. Vendégül láthattuk Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészt, zeneszerzőt, Balázs János zongoraművészt, aki a 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese, Balázs Árpád érdemes művészt, Erkel és Magyar örökség-díjas zeneszerzőt, valamint a Szent István Király Zeneiskola kiemelkedően tehetséges növendékeit, Devich Gergelyt és Berecz Mihályt is.

Gyémánt László

A felsorolt nevek is megerősítik: érdemes volt alkotni, szervezni és összegyűlni az elmúlt tanév során is. Az ősz beköszöntével ismét indul a Semmelweis Szalon kulturális programja. A színvonalas terv még alakulóban, de egy biztos, az idei tanév során is a művészeti élet rangos képviselői lesznek vendégeink. Gyémánt László a kortárs magyar portréfestészet egyetlen, és nemzetközileg is elismert alakja. Az elmúlt évtizedekben egyetemünk több leköszönt rektorának portréját jegyzi.
Vendégünk lesz Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész is, aki számos animációs film alkotója, az anamorfózis (átváltozás) és a trompe l’oeil (szemfényvesztés) évszázadokat átívelő hagyományának őrzője. Alkotásaiban sűrűn él a szürrealista térábrázolással, ihletője M. C. Escher grafikusművész.

K.I.