Aranyosi Gáborné, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinika intézményvezető főnővére majdhogynem számított arra, hogy nyernek az Az Év Egészségügyi Szakdolgozója-díjhoz benyújtott pályázaton. Egyszerűen nem tudta elképzelni, hogy ez másként legyen. Volt bennem valami erős hit, hogy nyerjünk ezen a pályázaton, mert a főnővéri csapat tagjai nagyon megérdemlik az elismerést – fogalmazott.

Mint mondta, már sok kitüntetést kapott, hiszen 35 éve dolgozik, de számára ez a legszebb, mert az a csapat, az a közösség kapta, akikkel hosszú évek óta együtt dolgozik, akik ezt a nehéz munkát család mellett végzik, és akikkel egyformán jár az agyuk.

Aranyosi Gáborné

Aranyosi Gáborné felidézte: amikor körbejártak a pályázathoz kapcsolódó kérdőívvel, akkor mindenkinek azt mondták, akkor ikszeljenek, ha tényleg úgy érzik, hogy jól dolgoznak a főnővérek, ha a diákok úgy érzik, hogy jó a tanítás, vagy ha a gyerekek úgy érzik, hogy mindent megkapnak. Nagyon jó érzés volt, hogy sokan ezen felül még le is írtak mindenféle szép dolgokat rólunk – tette hozzá.

 

A klinikavezető főnővér amióta elnyerték a díjat és az ezzel együtt járó összeget, folyamatosan azon dolgozik, hogyan lehetne annyival kiegészíteni, hogy mind a tizenegyen eljuthassanak Lipcsébe egy nemzetközi ápolási szakkiállításra.

Beszámolt arról, hogy évek óta minden esztendőben megpróbálja valamilyen formában megköszönni a csapata munkáját. Általában olyan programot szerveznek, amiben van egy kis továbbképzés, de azért kikapcsolódás is.

A klinika vezetője Szabó András professzor már ígért segítséget a lipcsei úthoz, és Aranyosi Gáborné reményei szerint érkezhet hozzájuk támogatás akár a II. számú gyermekklinika alapítványán keresztül is.

Szabó András, a klinika igazgatója hangsúlyozta, hogy eddig is tisztában volt a főnővérek képességeivel és a munkájával, de nagy örömmel tölti el, hogy ezt most mások is elismerték. Az egészségügyben a pénzhiány csak az egyik probléma, nagyobb gondnak tartom, hogy a társadalom részéről nem ismerik el ezt az áldozatos munkát. Ez a díj tapasz a sebeinkre – mondta.

Álláspontja szerint az ellátás színvonalát nagyban meghatározza, hogy milyen a főnővéri gárda, ami kézben tartja és irányítja a munkát. Nem egy osztály van, amivel büszkélkedhetünk, hanem egy kollektíva – hangoztatta a professzor, aki arról is beszélt: az az egyik fő célkitűzése, hogy el tudják érni azt a létszámot, ami tényleg biztosítja az ellátást, és ne csak úgy tudjanak szabadságot, túlórákat kiadni, hogy a klinika egy-egy részét időről időre lezárják.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Diplomaátadó Ünnepségén idén először vehette át Az Év Egészségügyi Szakdolgozója-díjat az a 33 kórházi és klinikai dolgozó, köztük a SE II. sz. Gyermekklinika főnővéri csoportja, akik az április elején hasonló elnevezéssel indult pályázaton a legjobbnak bizonyultak.

Az idei pályázatra összesen 83 érvényes jelölés érkezett. Közülük 57 egyéni, 26 pedig csoportos kategóriában. Tekintettel arra, hogy a zsűri úgy tapasztalta, hogy a csoportos kategóriában több, maximális teljesítményt bemutató jelölés is érkezett, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felajánlása alapján a Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekklinika főnővéri csoportjának Kamarai Szakmai Különdíjat ítélt oda.

T-Sz.Sz.