A Semmelweis Symposium keretei között került sor a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által két éve életre hívott nemzetközi kutatóhálózat, a Semmelweis Híd Projekt eddigi eredményeinek ismertetésére. A Projekt célja egy olyan innovatív kutatócsoport létrehozása volt, amely hosszútávon fenntartható, több tudományágat összefogó együttműködéseken alapul. Ez a 150 magyar és 50 külföldi kutatót magába foglaló hálózat lehetővé tette alapkutatási koncepciók megújítását és a nemzetközi kutatás-módszertani tapasztalatok adaptációját a szív és érrendszeri betegségek területén.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzottak a Semmelweis Híd Projekt fő eredményei:

– hirtelen szívhalál megelőzése, 133 olimpikon és 67 élsportoló teljes körű kardiológiai vizsgálata

– a szívbetegek biobankjának létrehozása, több mint 1 millió biológiai adattal

– a prevenció jelentőségének megerősítése, a rendszeres mozgás fontosságának hangsúlyozása

– hosszabb ideig szállítható a transzplantációra váró szív

– embrionális őssejtekből szívizomsejtek kialakítása.

A Semmelweis Híd Projekt ugyan a végéhez ért, de az itt megszerzett tapasztalatokat hasznosítják a most induló Semmelweis Egyetem Piramis Projektben. Ennek a projektnek a legfontosabb célja egy olyan összetett kommunikációs stratégia és cselekvési program megvalósítása, mely lehetővé teszi a Semmelweis Egyetemen folyó tudományos és innovációs tevékenységek minél szélesebb körű megismerését a gazdaság szereplői és a társadalom körében, ezzel segítve az elért tudományos eredmények hasznosulását, valamin az egészségtudományok iránt elkötelezett fiatal tehetségek felkutatását, egyénre szabott minőségi képzését és a végzett szakemberek versenyképes munkaerő-piaci helytállását.

A teljes sajtóanyag letölthető innen.

A Semmelweis Híd Projekt és a Piramis Projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.