Tájékoztató a Digitális Kormányzati Ügynökség hatáskörébe tartozó, a beszerzési moratórium időszakában nélkülözhetetlen beszerzésekről

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, valamint a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 301/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 30. § (5) és (6) bekezdései alapján a Korm. rendelet ún. kezdő napjától (2019. április 11.) számított 150. napig, azaz 2019. szeptember 7. napjáig bezárólag a Korm. rendelet személyi hatálya alá tartozó szervezet saját hatáskörben kizárólag:

– a rendkívüli informatikai beszerzésre vonatkozó igénye kielégítésére irányuló, előre nem tervezett, vagy
– az üzemszerű működés biztosításához szükséges informatikai beszerzésre vonatkozó igénye kielégítésére irányuló, előre nem tervezett, vagy
– a Kormány egyedi döntésén alapuló, egyéb beszerzési igénye kielégítésére irányuló

beszerzési eljárást indíthat, azaz gyakorlatilag a fenti időszakban beszerzési moratórium vonatkozik minden informatikai beszerzésre, a fenti kivételekkel.

A Korm. rendelet 30. § (8) bekezdése alapján semmis az a beszerzési igény kielégítésére irányuló szerződés, amelyet a fenti szabályok megsértésével megindított beszerzési, (köz)beszerzési eljárás eredményeként kötöttek.

A moratórium időszaka alatt tehát a beszerzési igények minősítéséhez – amennyiben az nem rendelkezik a Kormány jóváhagyó egyedi döntésével – a szervezeti egység vezetőjének írásbeli nyilatkozata szükséges annak alátámasztására, hogy a beszerzés
– rendkívül sürgős vagy az üzemszerű működés biztosításához szükséges,
– ÉS nem volt előre tervezett.

Külön hangsúlyozzuk, hogy a moratórium időszaka alatt, a fenti kivételi körök alkalmazásához annak a feltételnek is meg kell valósulnia, hogy a beszerzési igény nem lehet előre tervezett: így ha az érintett szervezet egy olyan beszerzési igényt kíván kielégíteni, amelyet előre tervezett, akkor ezen beszerzési igény már nem felel meg a Korm. rendelet fent idézett pontjaiban foglaltaknak.

Ha azonban a beszerzési igény minden fenti feltételnek megfelel, ebben az esetben – természetesen az egyéb, korábban is ismert jogszabályi kötelezettségek betartása mellett – a beszerzés lefolytatható.

Budapest, 2019. június 27.

Tisztelettel:

Dr. Farkas Dénes
igazgató