Ha egzotikus országba tervezi nyaralását, érdemes időben felkészülni egészségügyi szempontból is! Az utasbiztosítást már szinte automatikusan megkötjük egy-egy külföldi utazás előtt, de ha Európán kívüli területre utazunk, érdemes informálódnunk az adott országban kötelezően vagy ajánlottan beadandó oltásokról.

Az utazás előtt ajánlott oltások az úti céltól, a látogatás időtartamától, az utazó egészségi állapotától, valamint az egyéni utazási tervek és tevékenységek alapján változnak. Az alábbi oltásokat érdemes fontolóra venni bizonyos országokba való utazás előtt:

Az utazás előtt egy hónappal jelentkezzen be az Semmelweis Egyetem Utazásorvosi Rendelés és Nemzetközi Oltópontjára! A rendelés során a szakorvosok egészségügyi tanácsokkal látják el az úticéljával kapcsolatban, valamint javaslatot tesznek az ajánlott oltás(ok)ra vonatkozóan. A tanácsadás végén kiírják a gyógyszertárban kiváltandó oltóanyag(ok) vényét és időpontot egyeztetnek Önnel az oltás(ok) beadására. 

Amennyiben úgy érzi, hogy olyan tünete alakult ki Önnek vagy családtagjainak, ami kapcsolatban állhat egy elmúlt utazásával (pl. láz), akkor is bátran fordulhat az Utazásorvosi Rendelés szakembereihez!

Bejelentkezés: prevenciosrendelo.nepegeszsegtan@semmelweis.hu

A rendelés során a szakemberek felmérik:

  • az utazása körülményeit, időtartamát,
  • az utazó(k) korát, egészségi állapotát, 
  • az eddig felvett oltásokat.

Leggyakoribb oltások:

Az ajánlott oltások között első helyen a hepatitis A elleni vakcina áll. Mivel egyes országokban magas arányú az ezzel való átfertőzöttség, valamint a higiénés színvonal is alacsonyabb, a hatásos védettség biztosítása feltétlenül szükséges. 

A hepatitis B elleni oltás inkább csak hosszabb tartózkodás esetén indokolt. Az elérhető kombinált oltóanyag mindkét betegség ellen védelmet biztosít.

járványos agyhártyagyulladás kórokozói (meningococcusok) elleni immunizálás különösen azok számára indokolt, akik járványos területre utaznak. Kiemelten veszélyes az afrikai „meningitis övezet” („meningitis belt”), amely a Szaharától délre, az Egyenlítőtől északra fekvő területen, Gambiától Etiópiáig húzódik. 

sárgaláz elleni védőoltás igazolása kötelező olyan országba történő beutazás esetén, ahol sárgalázveszély van, vagy ha az adott ország ezt az oltást megköveteli. Kötelező például ez a vakcina a Közép-Afrikába és Dél-Amerika fertőzött területeire utazók számára. 

NE FELEDJE! IDŐBEN KELL A VÉDŐOLTÁST MEGKAPNIA, MERT A VÉDETTSÉG KIALAKULÁSÁHOZ 2 HÉT SZÜKSÉGES!

További információ:

    • Utazásorvosi Rendelés és Nemzetközi Oltópontjának címe:
      • 1085 Bp., Gyulai Pál u. 2.;
      • 1089 Bp., Nagyvárad tér 4., 21. emelet;
      • de akár online is sor kerülhet a konzultációra
    • Bejelentkezés: prevenciosrendelo.nepegeszsegtan@semmelweis.hu