A helloklimax® hírleveleket teljes terjedelmükben, változatlan tartalommal közöljük. Amennyiben szeretne feliratkozni a helloklimax® csoport hírlevelére, ide kattintva megteheti. 

Hello,

Nem árulok zsákbamacskát, a túlsúly kialakulásáért nagy részben az életmódunk a felelős. A klimax időszaka azonban más tényezők miatt is okozhat elhízást.

Talán te is észrevetted, hogy könnyebben rakódnak rád a kilók, és nehezebben szabadulsz meg tőlük. Ez nem véletlen, és most abban szeretnék segíteni, hogy megértsd miért történik mindez.

A menopauza során a testünk jelentős hormonális változásokon megy keresztül. Az ösztrogén szintje drasztikusan csökken, ami több szempontból is hatással van ránk.

Az ösztrogén nemcsak a női ciklus szabályozásában játszik szerepet, hanem az anyagcserére is hatással van. Amikor ennek a hormonnak a szintje csökken, az anyagcserénk lelassul, és a testünk hajlamosabbá válik a zsír raktározására, különösen a hasi tájékon.

Emellett az izomtömeg is csökken az életkor előrehaladtával, ami tovább lassítja az anyagcserét. Az izom ugyanis több kalóriát éget el, mint a zsír, még nyugalmi állapotban is. Tehát amikor kevesebb izom van a testünkön, kevesebb kalóriát égetünk el, és a felesleges kalóriák zsírként rakódnak le rajtunk.

Nem szabad megfeledkezned azonban az életmódbeli tényezőkről sem.

A klimax időszakában gyakran változik az életmódunk is: kevesebbet mozgunk, több stressz ér minket és az étkezési szokásaink is megváltozhatnak. A stressz szintje növekszik, és a stresszhormonok, mint például a kortizol, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz. A kortizol ugyanis egy rafinált hormon, képes minden előzetes értesítést mellőzve növelni az étvágyat, különösen az édes és zsíros ételek iránti vágyat, így tényleg könnyen elveszítheted a kontrollt a súlyod felett.

🌺 Ilyen mondatokat szoktam hallani nőtársaimtól, amikor beszélgetünk:

„Alig eszem már, mégis hízom…”

„Nem eszem többet mint eddig, mégis egyre csak jönnek fel a kilók…”

„Nem eszem másképpen mint eddig, világéletemben vékony voltam, most meg csak hízom egyfolytában…”

Nos, a mondatokban ott a válasz a miértekre, de ott van egy olyan válasz is, amire még szerintem nem gondoltál.

Még ha nem is eszel többet vagy máshogy mint eddig, a tested kevesebb kalóriát éget el, és hajlamosabb a zsír raktározására, különösen a hasi területen. Emellett a hormonális változások étvágy növekedéshez és anyagcsere változásokhoz vezetnek, ami miatt a korábbi étrend és életmód nem biztos, hogy elég az ideális testsúly megtartásához.

Ha ezt az összefüggést megérted, akkor már az is világos, hogy változtatnod kell azért, hogy tudj magadon segíteni.

Mi történhet, ha minden marad a régiben?

Nos, nem csak a súlyod fog gyarapodni, de számításba kell venned a túlsúly tartós fennállásának egészségügyi kockázatait is. Az elhízás növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Az extra testsúly megterheli az ízületeket is, ami ízületi fájdalmakhoz és artritiszhez vezethet. Emellett a túlsúly hozzájárulhat alvási apnoe kialakulásához, ami befolyásolja az alvás minőségét és az általános egészségi állapotot.

Az ezévi Életmód konferenciánkon pontosan ezekkel az életmódbeli tényezőkkel foglalkozunk.

Szerintem a legjobb alkalom, hogy felismerd az összefüggéseket, megértsd, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetedben klimax előtt és alatt, sőt utána is, és felfedezd a számodra legjobban kivitelezhető megoldásokat.

Inspirálni is szeretnénk azért, hogy higgy a változásban és bele is merj kezdeni, ezért olyan neves szakemberek osztják meg tudásukat, mint Dr. Kuklis Eszter és Dr. Mangó Gabriella életmódorvosok és Góg Anikó (Krézi) személyi edző, coach.

Garantálom, hogy ez a nap tele lesz hasznos információkkal és gyakorlati tanácsokkal, amelyeket sikeresen alkalmazhatsz a mindennapjaidban​.

🔗 csak kattints erre a linkre:
https://helloklimax.hu/menopauza-konferencia/

Ráadásul találkozhatsz más nőkkel is, akik hasonló tapasztalatokon mennek keresztül, így megoszthatjátok egymással a legjobb tippeket és trükköket. Együtt könnyebb átvészelni ezt az időszakot, én már több éve nap mint nap tapasztalom, hogy a közösség ereje hatalmas támogatást jelent.

Várlak szeretettel a konferencián, remélem, hogy személyesen is találkozunk!

Szeretettel,

Koch Marika
helloklimax® program alapító