A tavalyi évben sor került a Belső Klinikai Tömb teljes faállományának szükségszerű vizsgálatára. A Parkfenntartási Csoport szakemberei által készített vizsgálatok alátámasztották az előzetes felméréseket, hogy a tömb fái jellemzően rossz egészségi állapotban vannak. Több fa törzse a kerítésbe nőtt, ezeknek egy része nem csak az épületre, hanem a forgalmas utakra és járdákra is veszélyt jelentenek. Elsődleges szempont a balesetveszély megszűntetése, mely a rosszabb állapotban lévő fák kivágásával, míg a többi esetében ifjítással, metszéssel, korona kurtítással érhető el. 

Az összesen 27 fa kivágására februárban kerül sor, a munkavégzés várhatóan több napig tart majd. Ezalatt az autóforgalmat nem korlátozzák, de előfordulhatnak kisebb fennakadások. 

Jogszabályi kötelezettségünk és saját érdekünk is a kivágott fák pótlása, így 2024 őszén közösségépítő faültetéseket szervezünk a Belső Klinikai Tömb területén. Az elültetett facsemetéket mukahelyi közösségek, szervezeti egységek örökbefogadhatják, ennek tényét és az adott növényre vonatkozó információkat a fa elé kihelyezett tábla jelzi majd. Az esemény részleteiről és időpontjáról időben tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

Miért fontos, hogy pótoljuk a kivágott fákat?

  • tisztítják a levegőt: A fák kiszűrik a finompor-részecskéket, így javítva a levegő minőségét.
  • kiváló hőszigetelők: A fák árnyéka és a párologtatás révén a fák hűvösebb környezetet teremtenek. Segíthetnek hűvösen tartani az épületeket; azok nyáron hűvösebbek, télen pedig melegebbek maradnak a nap során.
  • csökkentik a zajt: A fák csökkentik a városi zajt, elnyelik a hangokat, így kellemesebb környezetet teremtenek az ott lakók számára.
  • támogatják a biodiverzitást: A fák élőhelyet és táplálékforrást biztosítanak számos növény- és állatfaj számára. A városi ökoszisztémában a fák fontos szereplői a biodiverzitásnak.
  • pozitív hatással vannak az egészségre: A fák közötti séta gyorsíthatja a betegek felépülési idejét, csökkenti a stresszt, valamint javítja a mentális egészséget és a közérzetet.
  • esztétikai értéket képviselnek: A fák és zöld területek a városi tájkép részét képezik, és kellemessé teszik a környezetet.