A Családbarát Egyetem Program keretében minden egyetemi munkatársnak lehetősége van részt venni a Népegészségtani Intézet, Magatartástudományi Intézet, Egészségfejlesztési Központ, Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ és a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet szakemberei által indított közös vizsgálatban, mely a munkatársak fizikai aktivitásának  növelésére irányul. 

Hogyan éri el a program a fizikai aktivitás növelését?

A fizikai aktivitást legkönyebben a lépésszám emelésével növelhetjük. Ez egy olyan egyszerű mozgási lehetőség, amely bizonyítottan javítja az egyén egészségi állapotát már rövidtávon is, gyarapítva az egészségben megélt életévek számát. A gyaloglás ráadásul biztonságosan végezhető az edzetlen, rendszeres sporttevékenységet nem űző és idősebb korosztály számára is.

Néhány ötlet a lépésszám növeléséhez:

  • lépcső használata lift helyett,
  • szálljon le egy megállóval hamarabb a tömegközlekedésről
  • sétáljon fél órát a Rektori épület alagsori tornatermében elhelyezett futópadon (időpontfoglalás itt)

Hogy zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a résztvevők három csoportba lesznek véletlenszerűen besorolva.

  • Az első csoport négy motivációs interjús ülésen (ülésenként 15–30 perc) vesz majd részt. Emellett e csoport résztvevői e-mailen keresztül is kapnak majd ösztönzést.
  • A második csoport ezzel szemben csak ösztönző e-maileket fog kapni,
  • míg a harmadik csoport semmilyen beavatkozásban sem részesül.  

A beavatkozás sikerességének és hatásának mérésére egy okostelefonra telepíthető applikációt használnak. A résztvevők megoszthatják a kutatást vezetőkkel a lépésszámukat. Ezen kívül a vizsgálathoz kapcsolódik egy kérdőíves felmérés is a munkatársak egészségi állapotára és egészségmagatartására vonatkozóan. A program lezárulta után egy és hat hónappal, illetve egy évvel újfent megkeresik a résztvevőket a hosszútávú hatás felméréséért

Vegyen részt Ön is a vizsgálatban, hiszen ezzel nagyban hozzájárul egy sikeres munkahelyi egészségfejlesztő program létrehozásához. A kutatásban való részvétel egyéni és társadalmi szinten egyaránt hasznos.

A vizsgálat kezdete: 2024. február.

REGISZTRÁCIÓ

A kutatás címe: A fizikai aktivitás növelésének munkahelyi lehetőségei a lépésszám növelése révén.

Felhívjuk figyelmét, hogy a kutatásban keletkező adatokat (a résztvevők válaszait, egészségügyi adatait) semmilyen illetéktelen személy, így a munkáltatói jogokat gyakorló személy, illetve felettese sem ismerheti meg, azokba semmilyen módon nem nyerhet betekintést. A kutatás adatfelvételében, adatkezelésében résztvevő személyzet továbbá titoktartási nyilatkozatot ír alá a kutatás tekintetében. 

Mit tegyen, ha kérdése/észrevétele van?  

A kutatással kapcsolatos kérdéseire/észrevételeire a szakemberek a lepesszam.nepegeszsegtan@semmelweis.hu e-mail címen válaszolnak.