A szülővé, anyává válás az élet legcsodálatosabb és egyben legnehezebb, teljes embert kívánó feladata. Ha gyermekünk születik, anyaként természetes, hogy az első hónapokban, években otthon maradunk vele, ezzel egy időben az addigi mindennapjaink kiemelt részét képező karrierünk, hivatásunk jóval hátrébb sorolódik a fontossági listánkon. Azonban egy idő után vissza kell térnünk a munka világába is, és egyszerre kell helytállnunk mindkét „teljes állású” területen: anyaként és dolgozóként. 

Évente hozzávetőlegesen félezer kisbabával bővül a Semmelweis család, és nagyjából a munkatársnők tizede van tartósan távol kicsi gyermekével. A jó szakemberekből, egészségügyi szakdolgozókból, orvosokból munkaerőhiány van, így a munkáltatók sincsenek egyszerű helyzetben: aktívan tenniük kell a munkavállalóik megtartásáért és az otthonlévő kismamák munkahelyi vérkeringésben tartásáért.

A Családbarát Egyetem Központ a reintegrációs pilot programot többes céllal indította. Egyrészt fontos, hogy a visszatérő anyák lássanak arról pozitív példákat, hogy összeegyeztethető a munka és a család, és ebben a feladatban a Semmelweis Egyetemben támogató partnerre találnak. Továbbá cél az anyák azon igényeinek felmérése és közvetítése a vezetők felé, melyek segítik őket a munkába való mihamarabbi és könnyebb visszatérésben. Harmadrészt az egyetem szándéka a szemléletformálás, akár társadalmi szinten is: még manapság is rengeteg előítélettel találkozik szembe egy kisgyerekes, munkába visszaállni készülő anya, pedig a gyermekvállalás számtalan kompetenciát fejleszt.

Felelősségtudat, multi-tasking, problémamegoldó képesség, időmenedzsment és motiváltság. Csak pár kompetencia, mely az anyasággal, gyermekneveléssel fejlődik. 

A reintegrációs pilot program első alkalmára 2024. január 16-án került sor a Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinikán. A Klinikára már visszatért munkatársak javaslatára és a szervezésben való aktív közreműködésüknek köszönhetően a Mamakör Alapítvány vállalta az esemény lebonyolítását. Óriási érdeklődés mutatkozott a tréning iránt, több mint húsz visszatérni készülő anya érkezett a délutánra.

Mivel foglalkozik a Mamakör Alapítvány?

Szakembereik ítélkezéstől mentesen, szakmailag felkészülten segítik a szülőket, de elsősorban az anyákat a babavárás ideje alatt, majd azt követően a gyermekkel otthon töltött idő során. Támogató csoportjaik folyamatosan indulnak, Budapesten több helyszínen, illetve online is.

A workshopra az alapítvány szakemberei kifjezetetten a Semmelweis Egyetemre szabott tematikával készültek, így a vezérfonalat az orvoslét és az anyalét összehasonlítása adta. A nap végére az a felszabadító gondolat fogalmazódott meg a résztvevőkben, hogy a látszólag két teljesen különböző életterület nem zárják ki egymást, sőt inkább erősítik és kiegészítik a másikat. A gondtalan elmélyülés érdekében a program ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítottunk. 

Ahogy az Amerikai Pszichológiai Társaság 2013-as tanulmányából kiderül, a hasonló családbarát intézkedések növelik a munkatársak elégedettségét, érzelmi elkötelezettségét a munkahelyhez, valamint az adott munkahelyen maradás szándékát. A Családbarát Egyetem Központban idén is azon dolgozunk, hogy új és régi szolgáltatásainkkal egyránt hozzájáruljunk az egyetemi polgárok munka-család konfliktusának mérsékléséhez és a munkatársak jól-létéhez. Az anyák reintegrációs programjának elindítása és teljes egyetemre való kiterjesztése a 2024. év kiemelt célkitűzése.