!Frissítés! A gyermekpszichiátriai szakrendelésre keddenként 9-10 óráig jelentkezhetnek be telefonon. (Vajkainé Lakatos Anna06-1-334-3186/52785)
Rendelési idő: hétfő 9-10 óráig
A szakvizsgálatot Dr. Várnai Nikoletta, a Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály főorvosa végzi el.
Az élet minden szakaszában fontos a mentális és érzelmi egészség, de különösen érzékeny időszak a gyerekkor. A gyermekek lelki jóléte kiemelkedő fontosságú a fejlődésük, társadalmi beilleszkedésük és kiegyensúlyozott felnőttkoruk szempontjából.

A gyermekpszichiátriai szakrendelés, mely a legújabb családbarát egészségügyi szolgáltatás, novembertől érhető el a Semmelweis Polgárok gyermekei számára. Hisszük, hogy a szakrendelés elindítása hatalmas előrelépést jelent a munkatársak és hallgatók gyermekeinek mentális egészség-támogatásában.

De mit is jelent pontosan a gyermekpszichiátria, és milyen esetekben segíthetnek a szakemberek?

A gyermekpszichiátria olyan orvosi szakterület, amely a gyermekek és serdülők mentális zavarainak diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik.

Gyermekkorban gyakran jelentkeznek olyan különböző pszichés problémák, mint a szorongás, depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) vagy autizmus spektrumzavar. Ezek a zavarok befolyásolják a gyermek tanulását, kapcsolatteremtési készségeit és általános életminőségét. A gyermekpszichiáterek segítenek a gyerekeknek és családjuknak azonosítani, megérteni és kezelni ezeket a nehézségeket.

Dr. Szemán Réka, a Gyermekgyógyászati Klinika gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosának meglátása szerint az időben beazonosított mentális zavarok kezelésével teljesebb élet elérése lehetséges.

A pszichiátriai zavarok, neurodevelopmentális eltérések megfelelő életszakaszban való felismerése és kezelése, fejlesztése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőttkorban kisebb megterhelést jelentsenek az egyénnek, így összességében egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb felnőttkort érhetünk el.”

Kik és milyen problémákkal fordulhatnak a gyermekpszichiátriai szakrendeléshez?

Különböző korosztályokra különböző pszichés problémák jellemzőek. Óvodás, kisiskolás korban általában szociális és tanulási problémákkal érdemes a szakemberhez fordulni: ha  a gyermek nem tud barátkozni, nem tud beilleszkedni, esetleg dühkitörései, tanulási nehézségei vannak.

Kiskamasz, kamasz korban a hangulatzavaros tünetek, önsértések, szorongásos kórképek, kényszerbetegségek jellemzőbbek. A kamaszkor, krízishelyzet, azonban ahhoz, hogy elkülönítsük, hogy normatív krízishelyzetről, lázadásról, identitáskeresésről van szó, vagy már ezen túlmutató, a gyerek pszichoszociális fejlődését akadályozó mentális zavarról, szakember segítségére lehet szükség. 

– magyarázza a gyermekpszichiáter.

Azon 3-18 év közötti gyermeket nevelő Semmelweis Polgárok megkeresését várják a Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai, akiknek  gyermeke a fent leírt kóros viselkedésformát, vagy kortársaihoz képest eltérő viselkedésmintát mutat. 

Hogyan történik a rendelés?

A gyermekpszichiátriai rendelés célja elsősorban a diagnózis felállítása. A szakemberek ezen túlmenően részt vesznek a betegút megszervezésében, illetve szükség esetén a gyógyszeres kezelés beállításában.

  1. lépés: Időpontkérés a gyermekpszichiátriai szakrendelőtől. A bejelentkezés során előszűrést végeznek szakemberek: felmérik, hogy a pszichiátriai szakrendelés foglalkozási körébe tartozik-e a szülő által jelzett probléma, a fenálló tünetek súlyosságát mérlegelve ajánlanak időpontot. 
  2. lépés:  Anamnézis felállítása: az első alkalommal a szülő(k) és a gyermek közösen vesznek részt a beszélgetésen. A bizalmi kapcsolat már ekkor kialakul a pszichiáter és a gyermek közt, illetve a vizsgáló szoba is ismerős lesz már, mikor második alkalommal a gyermek megérkezik a diagnózis felállításra. 
  3. lépés: Vizsgálat: a második alkalommal a gyermekre fókuszálva, játszva, beszélgetve vizsgálja a pszichiáter a gyermeket. Erre a szülő jelenlétében vagy nélküle is sor kerülhet. 
  4. lépés: Diagnózis átbeszélése: a harmadik alkalom során a szülőkkel és esetleg a gyerekkel közösen átbeszélik a diagnózist és a további lépéseket, javasolt kezelést. 

Rendelési idő: keddenként 9-10 óra 

Helyszín: Gyermekgyógyászati Klinika (1083 Budapest, Bókay János u. 54.)

A szakvizsgálatot Dr. Várnai Nikoletta, a Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály főorvosa végzi el.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Bejelentkezés: keddenként hétfőnként 9-10 óra közt várják a szülők telefonhívását.

Vajkainé Lakatos Anna06-1-334-3186/52785.

A bejelentkezés során előszűrést végeznek szakembereink: felmérik, hogy a pszichiátriai szakrendelés foglalkozási körébe tartozik-e a szülő által jelzett probléma, a fenálló tünetek súlyosságát mérlegelve ajánlanak időpontot. 

Mentális zavarok és megbélyegzés

A társadalom gyakran megbélyegzi a pszichés eredetű betegségekben szenvedőket. A stigmatizálás előítéleteken alapul, melyek tudatlanságból, sztereotípiákból és diszkriminációból táplálkoznak.

Tudatosítani kell magunkban, hogy rengeteg különböző pszichiátriai állapot van, mely sokakat érint. Például vegyük a szorongást. Sokan szorongtunk gyerekként az iskolába menet, most felnőttként gyomorideggel megyünk a munkába, ez egy pszichiátriai tünet. A szorongásos zavar azonban olyan mértékben is befolyásolhatja az életet, amelyekkel már nem tudunk egészségesen funkcionálni.

-említi a doktornő.

Ilyenkor két választási lehetőség van: szégyenkezhetünk az állapot miatt, megpróbálhatjuk egyedül kezelni, a “majd elmúlik” elvét követve, vagy tudatosíthatjuk a problémát, szakember segítségét kérhetjük a megoldásban. Törekednünk kell arra, hogy az utóbbi megoldást válasszuk, nem csak a saját egészségünk érdekében, de azért is, hogy a gyerekeink abban a szemléletben nevelkedjenek, hogy a mentális zavar nem stigma, a segítségkérés pedig saját magunkkal szembeni kötelességünk.