A terhesség egy csodálatos időszak az életben, amikor egy új élet kezd kibontakozni az anya szíve alatt. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy olyan szakemberek vegyék körbe a várandós nőt, akik kiváló szaktudással és empatikus hozzáállással nyugodt babaváró időszak megéléséhez segítik hozzá a családokat. Ennek jegyében a Családbarát Egyetem Program keretében a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Baross utcai részlege novembertől várandósgondozást biztosít a munkatársak és hallgatók számára.

A Családbarát Egyetem Központhoz az utóbbi időben megannyi megkeresés érkezett, melyből azonnal megértettük, hogy óriási az igény egy olyan idősávra, mely kizárólag a Semmelweises kismamák terhesgondozására van fenntartva. A felismerést egyeztetések, majd tettek követték és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetőiben és szakembereiben olyan partnerre leltünk, akik valóban szívügyüknek tekintik a Semmelweis Polgárok jóllétének és empatikus ellátásának biztosítását.

A rendelést Dr. Fehér Boglárka szülész-nőgyógyász vezeti, aki hivatásának tekinti a kismamák és magzatuk védelmét:

Már 10 éves koromban tudtam, hogy orvos akarok lenni. Sokszínűségének hála egész életen át tartó kihívást találok a szakmában, ezáltal megadatott nekem, hogy a munkám egyrészt a hobbimmá, másrészt a hivatásommá váljon. A terhesgondozás különösen közel áll a szívemhez, itt ugyanis egyszerre a gyermek és az anya egészségét is óvhatom, így járulva hozzá a családdá váláshoz.” 

-fogalmaz a doktornő.

A várandósgondozásra szeretettel várjuk munkatársainkat és hallgatóinkat péntekenként 9-12 óra között a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén. (Előzetes bejelentkezés kötelező, az időpontfoglalót az oldal alján találja!)

A terhességnek számos tünete lehet, ilyen az émelygés, hányinger, mellfeszülés és a legszembetűnőbb: a vérzéskimaradás.

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, érdemes terhességi tesztet végezni. A manapság alkalmazott, otthon is használható tesztek elég korszerűek, a terhesség korai fázisában történő kimutatásához. Majd amennyiben a teszt pozitív, javasolt nőgyógyászati vizsgálaton is megerősíteni a terhességet.

-magyarázza Dr. Fehér Boglárka.

A nőgyógyász felkeresésének ideális időpontja az elmaradt menstruáció utáni harmadik hét (mely a terhesség 7. hete). Az első ultrahangot érdemes ekkorra időzíteni, a 7. héttől már látható az embrió. Hüvelyi ultrahang vizsgálatot a terhesség 12-13. hetéig végeznek, utána hasi ultrahangfejjel történik a vizsgálat. Amennyiben a 7. heti vizsgálatot megelőzően problémát észlel, vagy bármilyen panasza van, ne habozzon azonnal felkeresni a szakembert!

A várandósgondozás célja a magzat fejlődésének és a várandós nő egészségének követése, valamint a szülésre való felkészítés. A gondozás menetét szakmai protokollok írják elő, meghatározott kötelező vizsgálatokkal, tekintettel az egyéni és speciális körülményekre (ikerterhesség, édesanya életkora, anyai, magzati betegségek, egy kórelőzmények). 

  • A várandósgondozás rendelési ideje: péntekenként 9-12 óra között (első alkalom: 2023. november 17.)
  • Helyszíne: Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Baross utcai részleg) – 1088 Bp., Baross utca 27. 
  • A várandósgondozást végző szakember: Dr. Fehér Boglárka

A várandósgondozás előzetes időpontfoglaláshoz kötött!

Időpontfoglalás

Galéria

4kép