A Családbarát Egyetem Program a kezdetektől elkötelezett a Semmelweis Polgárok egészségi állapotának és egészség-magatartásának fejlesztésében. Ezen elszántságnak és az egyetemi szinergiáknak köszönhetően, az egyetem munkavállalói és hallgatói számára szeptemberben megnyitotta kapuját az ország első prevenciós szakrendelése a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetében, a Népegészségtani Intézet szakembereivel együttműködve.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció jelentőségét. A megfelelő megelőzéssel azon betegségek kialakulása is késleltethető, sőt akár megakadályozható, melyekre genetikai tényezők hajlamosítanak. 

-ismertette Dr. Varga Péter, az Ellátásszervezési Igazgatóság és a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének igazgatója.

A genetika csak egy dolog, ezt súlyosbíthatja az elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, amelyek egymásra halmozódva egy-egy betegség megjelenéséhez vezethet. Az életmód nagyjából 50 százalékban járulhat hozzá a betegségek kialakulásához. Ez az, ami ellen azonban szerencsére tehetünk.

A prevenció, azaz a betegség megelőzés mindazon orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárásokat, életviteli módokat jelenti, amelyek célja a betegségek megelőzése, korai felismerése és a szövődmények kialakulásának megelőzése. A prevenciós szakrendelés során az olyan életmódbeli komponensek fejlesztésén van a hangsúly, mint a rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás vagy akár dohányzásról való leszokás.

A Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének és Népegészségtani Intézetének szakemberei ún. motivációs interjú segítségével térképezik fel a páciensek célkitűzéseit. A motivációs interjú egy olyan tanácsadási forma, amelyben a páciens meghatározza, hogy milyen életmódbeli területtel szeretne foglalkozni, illetve eldönti, hogy a kitűzött célt hogyan kívánja elérni.

Az életmód megváltoztatásához elengedhetetlen, hogy egy olyan terv kerüljön kidolgozásra, amit a kliens a lehető legkönnyebben tud beépíteni a mindennapi életébe.

-fejti ki Dr. Fazekas-Pongor Vince Tamás, a Népegészségtani Intézet adjunktusa.

Várjuk azon Semmelweis Polgárok (hallgatók, munkatársak) megkeresését, akik szeretnének szakértői segítséget életmódjuk fejlesztéséhez! A tanácsadás személyesen vagy online is megvalósítható. 

Bejelentkezés: csaladbarat@semmelweis.hu