Szeptember 6-án több mint 100 új munkavállaló vett részt az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság és a Családbarát Egyetem Központ által szervezett első onboarding alkalmon.

Az onboarding jelentésére nincs a magyarban pontos kifejezés, általában minden olyan folyamatra használjuk, mely magában foglalja az új munkatársak bevezetését a szervezet életébe, az új feladatok betanítását és a csapatba való beillesztését is. Egy gördülékeny onboarding folyamat kialakítása után az új dolgozók biztonságban érzik magukat, tudják, hogy mely problémával kihez fordulhatnak, így  növekszik a lojalitás és az elkötelezettség, csökkenthető a próbaidő alatti fluktuáció. 

A tájékoztató napon az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság és a Családbarát Egyetem Központ mellett az Informatikai Főigazgatóság és a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség is képviseltette magát.
Az intézmény rövid bemutatása során az új munkatársak bepillantást nyertek az egyetem 250 éves múltjába, képet kaptak az óriási szervezetről, a vezető tisztségviselőkről és a fő tevékenységekről: a gyógyítás és oktatás mellett az egyetemen kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is. Az egyetemnek mindhárom fő tevékenységi területén az a célja, hogy lépést tartson a nemzetközi trendekkel, elérhetővé tegye a jövő technológiáit és biztosítsa az innovációt támogató, inspiráló környezetet. 

Dr. Reichert Péter emberierőforrás-gazdálkodási főigazgató a minden dolgozót érintő HR folyamatokat ismertette. A nap egyik fontos célja az volt, hogy a munkatársak informálódjanak arról, hogy mely kérdésükkel, kihez fordulhatnak: mi az, ami a főigazgatóság hatáskörébe és mi az, ami a szervezeti egységekhez rendelt helyi HR ügyintézőhöz tartozik.
Az elektronikus tárhely funkcióival, az előzetes szabadságtervezés szabályaival,  a további jogviszonyok engedélyeztetésével is megismerkedtek az új munkatársak. 

Az Informatikai Ügyféltámogató Osztály vezetője, Szekeres József bemutatta a SemmelweisApp-ot, az elektronikus levelezőrendszereket, az O365 nyújtotta előnyöket.

Az új munkatársak az alapvető információbiztonsági szabályokról is ismereteket szereztek: a gyanús levelekről, hamis biztonsági figyelmeztetésekről szóló előadás az informatikai incidensek biztos megelőzésére szolgál.
A nap végén informatikus munkatársak segítették az új belépőket Outlook-os e-mail címük aktiválásában.

A Családbarát Egyetem Programot és a Központ tevékenységét Adonicsné Püski Kata igazgató mutatta be. A program célja: olyan munkahelyet teremteni, ahova a munkatársak örömmel érkeznek meg reggelente, ahol lehetőség van a család és a karrier összehangolására és ahol törődünk egymással. 

A fő szolgáltatási területeken túl (egészség-rekreáció támogatása; gyermeket nevelő családok támogatása) ismertette a Semmelweis Kártya előnyeit, valamint a családbarát juttatások összességét.

A szervezők az onboarding alkalmak időpontjáról és helyszínéről az egyetemi e-mail címükre kiküldött személyre szóló meghívóban értesítik az új munkatársakat. Minden hónap elején szeretettel várják a legújabb Semmelweis Polgárokat!

Számtalan pozitív, támogató visszajelzés érkezett a résztvevő munkatársaktól, mind az alkalom szervezésével kapcsolatban, mind pedig az előadásokat illetően:

„A tájékoztató tartalma informatív volt. Jól esett új belépőként a fogadtatás, és a törekvés arra, hogy könnyebben beilleszkedjünk.”

„30 éve dolgozom a felsőoktatásban, de ilyen jól szervezett tájékoztatást még nem tapasztaltam.”

„Nagyon jó hangulata volt az egész előadásnak és érezhető volt, hogy szeretettel fogadják az új belépőket.”

„Segítséget nyújtott a beilleszkedéshez, és a mindennapi munkavégzéshez.”

„Jó tudni az Egyetem által nyújtott juttatásokról, programokról.”

„A juttatások fontosak a számomra. Szerintem a legjobb motivációs eszközök az esetemben.”

„Nagyon kellemes meglepetés volt a szendvics, kávé és az ajándék mappa. Ahogy az is, hogy nem le lett ledarálva gyorsan a tájékoztató.”

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem