2023. szeptember 6-án az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság a Családbarát Egyetem Központtal karöltve meghirdette az első onboarding alkalmát, melyre a júliusban és augusztus első felében belépő munkatársakat várják.

Mit takar az onboarding nap és miért hasznos az egyetem életében? 

Az onboarding jelentésére nincs a magyarban pontos kifejezés, általában minden olyan folyamatra használjuk, mely magában foglalja az új munkatársak bevezetését a szervezet életébe, az új feladatok betanítását és a csapatba való beillesztését is. Egy gördülékeny onboarding folyamat kialakítása után az új dolgozók biztonságban érzik magukat, tudják, hogy mely problémával kihez fordulhatnak, így  növekszik a lojalitás és az elkötelezettség, csökkenthető a próbaidő alatti fluktuáció.

A tavalyi dolgozói elégedettségmérés során hangsúlyos humánerőforrás-megtartási, és -fejlesztési célként jelent meg az onboarding folyamat kialakítása, melynek első lépése, hogy személyes tájékoztató napokat tartunk az új kollégáknak.

– ismerteti Dr. Reichert Péter, emberierőforrás-gazdálkodási főigazgató, az onboarding folyamat kialakításáért felelős vezető.

A megvalósításban a Családbarát Egyetem Központ munkatársai is aktív szerepet vállaltak, hiszen a családbarát program olyan vonzó családtámogatási és egészségügyi szolgáltatásokat, valamint egyéb kedvezményeket biztosít, melyek szintén elősegítik, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön. A Központon kívül az Informatikai Főigazgatóság is képviselteti magát az alkalmakon, tekintettel arra, hogy az informatikai rendszerek adják az egyetem működésének digitális hátterét. 

Az onboarding napon informáljuk munkatársainkat az egyetem szervezeti felépítéséről, jövőbeli céljairól, az első hónapok tennivalóiról, valamint olyan lényeges, mindenkit érintő HR-rel kapcsolatos tudnivalókról, mint például a szabadságok kiadásának rendje, a bérjegyzék megtekintésének helye, béren kívüli juttatások.

– enged betekintést a program tematikájába Pém-Urbán Anita, a Szervezetfejlesztési, Képzési és Toborzási Osztály vezetője.

A tájékoztatókra havonta egyszer kerül sor, az új belépő munkatársak számára kötelező a részvétel. A munkáltatói jogkör gyakorlók az alkalmak előtt két héttel értesítést kapnak az onboarding napra meghívott kollégák személyéről és az alkalmak időpontjáról, hogy a helyettesítés biztosított legyen. Az onboarding alkalmakon levetített előadás, valamint az új belépőknek szóló információs oldal régebbi munkatársaink számára is hasznos lehet, így ezeket mindenki számára elérhetővé tesszük az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság és a Családbarát Egyetem Központ honlapján. 

És hogy mi a folyamat kialakításának következő lépése?

A következő lépés a mentor program, azaz mentoring kialakítása. Ebben aktív szerepvállalásra van szükség a szervezeti egységek részéről, hiszen a mentoring úgy lesz hatékony, ha a mentor együtt dolgozik az új belépő mentorálttal. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg is vannak olyan egységek, ahol működik ilyen jellegű munkatársi támogatás, de most az új tréner csapatunk segítségével strukturálni és tudatosítani fogjuk a legfontosabb feladatokat és a későbbiekben egyre több szervezeti egységet vonunk be a programba.

-tér ki a hosszabb távú tervekre a főigazgató.