A tavalyi pozitív visszajelzések és biztató szülői vélemények megerősítettek minket abban, hogy hasznos segítséget nyújtunk a gyermeket nevelő munkatársaknak a nyári táborok megszervezésével. A szülők által megfogalmazott igényeket szem előtt tartva, idén júliusban három hét tematikus és egy hét napközis táborral vártuk a munkatársak gyerekeit. 

Szülői visszajelzés: 

„A családbarát egyetem idei nyári táborai ismét minőségi elfoglaltságot biztosítottak a gyermekeimnek! Köszönöm!”

A táborok helyszínét, a több Klinika közelében, központi helyen elhelyezkedő Nagyvárad téri Elméleti Tömb biztosította, a gyerekeket reggel 7 órától délután 5-ig várták a Pető András Kar konduktorai és a kötelező iskolai szolgálatot teljesítő középiskolás önkéntesek.

Július első hetében angol-német tematikus táborral készültek a szervezők, a Szaknyelvi Intézettel együttműködve. A nyelvtáborokba a teljesen kezdő és a már haladó nyelvtudású gyermekeket egyaránt várták. A délelőttök interaktív, beszédközpontú nyelvtanulással teltek, a részt vevők belekóstolhattak egy új idegen nyelv rejtelmeibe, vagy elmélyíthették az iskolában megszerzett tudást. Délutánonként a játéké volt a főszerep: a Testnevelési és Sportközpont sportversenyekkel várta a gyerekeket, a legmelegebb napokon kézműves foglalkozásokon múlatták az időt. 

Szülői vélemény:

„Szeretném megköszönni a szervezőknek és azoknak, akik a gyerekekre felügyeltek, hogy ennyire jelképes összegért cserébe élményeket is kaphattak a gyermekeim és nem kellett aggódnom értük, amíg dolgoztam, mert tudtam, hogy jó helyen vannak és nem unatkoznak. Nagyon tetszett nekik minden program, otthon boldogan mesélték a napi élményeiket. Az étkezést külön dicsérték, azóta is hallgatom, hogy de jó volt, hogy az étteremben válogathattak. Külön öröm volt nekik, hogy szereztek maguknak olyan barátot, akivel azóta is tartják a kapcsolatot. Jövőre is szeretnének részt venni több táborban is.”

A következő héten sem volt hiány az élményekből: a tematika nélküli napközis táborban minden napra különleges program jutott. A Teddy maci foglalkozás során a gyerekek játszva ismerkedtek meg a belső szervekkel és sajátították el az elsősegélynyújtás alapjait. A környezetvédelmi nap interaktív programja során megtanulhatták, hogy mely élelmiszerhulladékok komposztálhatók; és a hulladék humusszá alakítását végző gilisztákkal személyesen is találkozhattak. A tánc-kedvelő kisiskolások hip-hop órán vehettek részt, az „adrenalin-függők” az Orczy-kalandparkban tettek látogatást. Az egyik fő attrakció, a Fővárosi Nagycirkusz kutyás bemutatója óriási sikert aratott a gyerekek és a felnőtt segítők körében egyaránt. 

Az informatikai turnust július 3. hetére szervezték meg. Azon gyerekeket, akiket a számítógépek világa kevésbé köt le, párhuzamosan olvasótáborral várták. A programozó-palánták okosházat, rajzfilmet, videót készítettek, játékprogramot írtak és barkácsoltak: így a virtuális világban megírt programokat a valóságban is kipróbálhatták. A könyvek rajongói az olvasott történetek alapján bábokat készítettek és drámajátékokban elevenítették fel a meséket. Délutánonként az Orczy-park árnyékot adó fái alatt „vérre menő” vízipisztoly-bajnokság zajlott.

Szülői vélemény:

„Nagyon szépen köszönöm, hogy kislányom részt vehetett a táborokban (angol/napközis/olvasóvá nevelés). Minden tábort nagyon élvezett, sok barátra tett szert. Odett néni, Niki néni kedvessége, törődése megnyugtató volt számomra, illetve, hogy a gyermekem folyamatosan csak jókat, élményeket mesélt, ahogy mentünk munkából/táborból hazafelé a kocsiban. 🙂 Teddy macival a szervek tanulása, Zágrábi úti sporttelep, táncoktatás, kézműveskedések. Anyaként nagyon jó érzés, hogy tudom, hogy abban az időben, amikor én dolgozom, ő is egy szuper jó helyen van, pár 100 m-re tőlem és játszva tanulja a világot. Jövőre remélhetőleg ismét tudunk találkozni, és még egyszer köszönöm a lehetőséget, a szervezőknek és résztvevőknek azt a hatalmas munkát, időt, amit a gyerekek miatt és miattunk, ezekbe a táborokba fektettek.”

Az idei nyári táborok az egészségprevenciós héttel záródtak július végén. A Gyógyszerészeti Intézetben bepillantást nyertek a gyerekek a gyógyszerészek munkájába, sőt ki is próbálhatták magukat gyógyszerészként: kapszulákat és tablettákat készítettek, melyek minőségét azonnal ellenőrizték, a nem tökéletesen elkészített tablettákat a selejtező-gép megsemmisítette. A gyerekek megtanulták az egészséges táplálkozás alapjait az okostányér és a táplálkozási piramis segítségével.

A „fűben-fában orvosság”-foglalkozás során megismerték a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket, hétköznapi hasznosításukat. A gyerekek összeállítottak egy megfázásra való gyógytea-keveréket: a saját kezűleg kidekorált tasakokba mentát, bodzát, kamillát, hársfát és csipkebogyót tettek. Elsajátították a gyógynövények gyógyhatásait és eltették a keveréket, hogy ha megfáznak legyen mivel kikúrálni.

A táborok idén is rendkívül kedvező áron, heti 15.000 Ft-ért voltak elérhetőek, mely tartalmazta a napi háromszori étkezésen túl minden program díját is. 

A nyári táborok mindegyikében értékes ajándékcsomaggal és emléklappal búcsúztak a táborvezetők a gyerekektől. A Családbarát Egyetem Központ logójával ellátott vászontornazsákban nyári sapka, csont toll, jegyzetfüzet, karkötő és nyakpánt kapott helyet. Találkozzunk jövőre is!

(Az elveszett tárgyakkal kapcsolatban a csaladbarat@semmelweis.hu e-mail címen érdeklődhet.)

A gyermektáborokban forgatott videót ide kattintva tekintheti meg. 

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem