A fogászati szűrés az egészséges fogak alappillére. Akkor is elengedhetetlen a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, ha semmilyen panasz nem áll fenn, hiszen csak így lehet időben felfedezni a kezdődő problémákat, például a kezdődő fogszuvasodást vagy ínygyulladást. Fogászati szűrésen félévente érdemes részt venni, így könnyen, gyorsan és fájdalommentesen lehet kezelni a fennálló apróbb problémákat. 

A Családbarát Egyetem Központ egészségügyi programjában kiemelt szerepe van a szűréseknek.  A Központ fő célja, hogy segítse az egyetem munkatársait a munkahelyi- és a magánélet összeegyeztetésében. Az egészségügyi szűrések, preventív egészségügyi ellátás egyetemen belüli biztosításával a munkatársak ebédidőben, közvetlenül munkaidő előtt vagy után, de akár „lyukasóráikban” is tehetnek egészségük érdekében. Tekintettel a Pető András Kar konduktorainak, pedagógusainak speciális munkarendjére és a Belső Klinikai Tömbtől való távolságra, május 25-én a Fogpótlástani Klinika szakemberei kitelepültek a Villányi úti épületbe, hogy fogorvosi szűrést biztosítsanak az ott dolgozók számára. Dr. Jáhn Marianna és Dr. Hegedüs Tamás empátiával és alapos körültekintéssel vizsgálta meg az egészségügyi programra előzetesen bejelentkezett csaknem 40 munkatársat.

A szűrés során a szakorvosok kitapintották a nyirokcsomókat, ellenőrizték az alsó állkapocs helyzetét, a fogínybetegségek tüneteit, a már meglévő fogtömések, és az egészséges fogak állapotát. Mindenkinek, aki a szűrésen részt vett, kezelési javaslatot tettek a fogorvosok. Az esetlegesen szükséges beavatkozások elvégzésére szintén a Semmelweis Egyetemen kerülhet sor, amennyiben az érintett munkavállaló ezt igényli.

Az óriási érdeklődésre tekintettel hamarosan újabb kitelepült fogorvosi szűrés várható, de péntekenként 8 és 16 óra között a Szentkirályi utcai épületben is várjuk a Semmelweis Polgárokat előzetes bejelentkezés (csaladbarat.rendelo@semmelweis-univ.hu) alapján.