Mindannyian tudjuk, hogy vannak láthatatlan betegségek, amelyek kívülről érzékelhetetlen tünetekkel támadják meg az emberi szervezetet. Ezek a betegségek azonban – többek között ilyen a rák is – a nem laikusok számára nagyon is láthatóak. Az egészségügyi szakemberek a sejtek szintjén kutatva határozott vizuális vetületeit ismerik megbetegedéseinknek. Ez a kettősség adja a C80 – A rák esztétikája? projekt kiindulópontját.
A program célja egyrészt a betegség, és különösen a rákkal szembeni tabuk lebontása, másrészt pedig a kölcsönös tanulási lehetőségek kiaknázása betegek, orvosok (és oktató orvosok), ápolók, orvostanhallgatók és, a vizualitást erősítendő, képzőművészek között. A folyamat részeként 2023 szeptembere óta szervezünk workshopokat, amelyeken különböző összetételben találkozhattak egymással a résztvevők, tanulhattak a rákos megbetegedésekről tudományos, a betegek oldaláról pedig tapasztalati szinten is (laborlátogatás, előadások, beszélgetések, pszichológiai mediációk, stb.).
Végeredményben két kifutása lesz a projektnek:
Az egyik egy kiállítás, amely a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének előcsarnokában kerül megrendezésre 2024 tavaszán. A felkért kortárs művészek – Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi – helyspecifikus, a workshopok folyamán, illetve az azokat követő időszakban létrehozott új műveiket mutatják be itt, amelyek reményeink szerint segítenek a résztvevők (és a látogatók) számára is új perspektívát nyitni a rákról való gondolkodásban.
A másik egy kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány, amely összefoglalja a workshopok során termelődött tudásanyagot, tapasztalatokat, valamint a folyamat, az elkészült művek és a kiállítás dokumentációját.
A program az EuniWell nevű EU-s pályázat finanszírozásában valósul meg, ennek köszönhetően a magyar (Semmelweis Egyetem) mellett három európai egyetem (University of Florence, Murcia University, Linnaeus University) oktatóival és hallgatóival működünk együtt.