Az idei évben december 11-13. között rendezi meg az egyetem a legmagasabb presztízsű tudományos eseményét, a Semmelweis Szimpóziumot, amelynek az Elméleti Orvostudományi Központ ad helyet. A 31. szimpózium szakmai fókuszában idén a pankreász betegségek állnak és hangsúlyos szerepet kap a transzlációs medicina szemlélete.

A Semmelweis Szimpózium hagyományosan a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvénye, amelyen mindig az adott téma legújabb tudományos eredményei, innovációi kerülnek terítékre, és a szakterület legelismertebb külföldi és hazai képviselői tartanak előadásokat – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: az idei esemény mottója a „Celebrating Excellence”, vagyis a kiválóság ünneplése, amely több szempontból is megjelenik a programban. A középpontban idén egy olyan tématerület áll, amely az orvostudomány legnagyobb kihívásai közé tartozik. A hasnyálmirigy betegségek előfordulása közel 20-30 százalékot növekedett az elmúlt tíz évben, súlyos hasnyálmirigy-gyulladás esetén gyakorlatilag minden harmadik beteg életét veszti. Ezt felismerve hozott létre a Semmelweis Egyetem 2021-ben külön pankreász betegségekkel foglalkozó intézetet azzal a céllal, hogy nemzetközi szintű kiválósági központtá váljon ezen a területen.

A 31. szimpózium rangját emeli, hogy az esemény keretében fűzi még szorosabbra a kapcsolatát az egyetem az európai vezető tudósokat tömörítő Academia Europaea-val, továbbá egy Nobel-díjas előadó is érkezik az eseményre dr. Randy Schekman személyében.

Köszönjük támogatóinknak, hogy a neves esemény mellé álltak!