Bár a statisztikák javulnak, évente mégis 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben, rajtuk segíthet az az új eljárás, melyet szervezetten jövőre vezetnek be a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Az úgynevezett helyszíni ECMO programmal az egyetem orvosai segítségével a helyszínre vagy egy másik kórházba kiszállva kaphat esélyt a kezelhetetlen heveny szívelégtelen vagy hirtelen halált halt beteg. Az eljárás azoknak segíthet, akiknél azonnal megkezdik az újraélesztést vagy a keringés helyreállítását, ám az emelt szintű ellátás ellenére sem „indul el” a szív, nem áll helyre a spontán keringés. Ezen betegek többsége szívinfarktus miatt hal meg.

Az ECMO (extracorporalis membrán oxigenátor) egy speciális szívmotor; a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósul meg a testen kívüli keringés. Az ECMO akár 5-6 napig pótolja a szívet, mely idő elegendő a pontos diagnózis felállításához, esetleg a spontán szívműködés helyreállásához, vagy ahhoz, hogy akut szívátültetést végezzenek a betegen, esetleg tartós keringést biztosító műszívet kapjon.

A legmagasabb szintű intenzív ellátás megszervezésének érdekében a BM Heros Zrt. most egy speciális mentőautót ajánlott fel a klinikának. Az akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel felszerelt mentőautót sajtótájékoztatón mutatjuk be.

A mentőgépkocsi az induló ECMO program alapját fogja képezni, illetve más, a Városmajori Klinikán kezelt súlyos, akár kritikus állapotú betegek (szívinfarktusos, szívoperált) esetleg szükséges szállítása valósulhat meg mozgó intenzív osztály formájában. Az orvosi gárdát a klinika állítja ki, aneszteziológus, szívsebész, kardiológus lesz a team tagja, természetesen intenzív terápiás szakasszisztensek mellett.

Időpont: 2018. 12. 19. (szerda), 11 óra

Sajtótájékoztató helyszíne: Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, előadóterem 1122, Gaál József út 9-11.

Program:
11.00-11.05 Az ECMO mindennapi gyógyító ellátásban játszott szerepe – Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
11.05 – 11.10 A mentőautó felszereltsége és műszaki adatai – Rajnai Attila, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója

A sajtótájékoztató után lehetőség lesz interjúkat és vágóképeket készíteni a klinika mentőautójáról.

Regisztráció a hirek@semmelweis-univ.hu címen. További információ a 06/302696302-es telefonszámon kérhető.