Betűméret: A A A

MEGHÍVÓ – Az ország legmodernebb szív-CT készülékének bemutatása a Semmelweis Egyetemen

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT készüléke a Semmelweis Egyetemen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán most elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett.

A városmajori klinikán most üzembe helyezett berendezést a General Electric forgalmazza. Ez a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gépe, melyet egyidőben két egészségügyi centrumba telepített a cég annak érdekében, hogy a centrumok munkatársai részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az un. Cardiographe Computer Tomográfot, mely új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában. A Cardiographe CT-vel egytized másodperc alatt tudják megvizsgálni az orvosok a teljes szívet és a koszorúereket.

A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új Cardiographe CT-vel vizsgálják majd.

Bár az utóbbi években javult Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 50 százaléka szívbetegségben hal meg itthon.

A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

HELYSZÍN

Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
cím: 1122 Budapest, Gaál József út 9.

IDŐPONT
február 2-án péntek 09:30

PROGRAM
09:30-09:35 Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese
09:35-09:40 Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár
09:40-09:45 Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár
09:45-09:50 Dr. Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelwies „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője

09:50-től interjúk és vágóképek, a készülék bemutatása

REGISZTRÁCIÓ a hirek@semmelweis-univ.hu címre kérjük elküldeni legkésőbb 02. 01. 16.00-ig

Kategória: Cikkek, Sajtómeghívó | A közvetlen link.