A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12%-áért a mentális és viselkedészavarok felelnek, ráadásul ezek fejtik ki a legnagyobb hatást a munkaerőpiacra, ennek ellenére nem biztosított elég anyagi támogatás a mentális egészségkutatáshoz – írja a Lancet Psychiatry-ben megjelent európai ROAMER vizsgálat.

A több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült tanulmány szerint célzott kutatási befektetéssel már legalább 10 éven belül a mentális betegségek okozta terhek jelentős csökkenését lehetne elérni. A ROAMER projektben részt vett a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is.

RS21352_KA-20140724-IMG_7726-bitter-istvan-interju-scrDr. Bitter István, a klinika professzora elmondta, hogy az európai adatok Magyarországra is igazak, sőt! A magyar lakosság 38%-át érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió. 2010-es adatok szerint mindez több mint 1500 milliárd forint terhet jelentett az országnak (depressziós megbetegedések 381 milliárd, a pszichotikus megbetegedések pl. szkizofrénia 318 milliárd és a demenciák kb. 860 milliárd). Továbbá a mentális betegségek kimutathatóan megrövidítik az életet, ezért is lenne rendkívül fontos az európai összefogás Bitter professzor véleménye szerint.

Tény, hogy a genomika, őssejtkutatás vagy az idegtudományok területén végzett közelmúltbeli kutatások során számos, pszichiátriai betegségek kialakulásában szerepet játszó gént azonosítottak, ezek segítségével új kezelési eljárások válhatnak lehetővé. Ennek ismeretében könnyen belátható, mekkora szükség lenne a további kutatások támogatására, összehangolására.

A ROAMER projekt szakemberi által elkészített ajánlás szerint az európai mentális egészségkutatásban jelentős, együttműködési projekteken alapuló, jól szervezett stratégiára van szükség.

További információ a ROAMER projektről: a Semmelweis Egyetem Médiasarok oldalán a háttéranyagok között és http://www.roamer-mh.org/.