Több mint 2500 hallgató kezdi el a Semmelweis Egyetem öt karán tanulmányait a 2015/16-os tanévben. A magyar nyelvű, államilag finanszírozott képzésekre mintegy 1800 hallgató nyert felvételt. Csaknem 650 új külföldi hallgatója lesz az egyetemnek, akik öt földrész ötven különböző országából érkeznek Brazíliától Norvégián át Nagy-Britanniáig. Hatvan százalékuk angol, míg negyven százalékuk német nyelven tanul majd. A tanévnyitó díszvendége volt Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Budapest Congress & World Trade Centerben, ahol három nyelven tettek fogadalmat a jelenlévő hallgatók.

A Semmelweis Egyetem új, elsőéves hallgatóit Dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte a 246. tanév ünnepélyes megnyitóján. A rektor beszédében kiemelte: a most felvett hallgatók szüleiktől megkapták azokat a talentumokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy a Semmelweis Egyetemen kezdhessék meg tanulmányaikat, de innentől már rajtuk múlik, hogy lehetőségeikkel hogyan gazdálkodnak. „A talentumokat nem megőrzésre kapjuk, hogy elássuk és változatlanul visszaszolgáltassuk, hanem azért, hogy küzdjünk és működtessük tehetségünket és képességeinket” – fogalmazott Dr. Szél Ágoston. Hangsúlyozta, csak a szakmai elhivatottság és az örökös küzdelemre való hajlandóság teheti a most felvett hallgatók előtt álló egyetemi éveket sikeressé. Kiemelte, a közel negyedévezredes múltra visszatekintő Semmelweis Egyetemet az egyetemi rangsorokban az ország első egyetemei közé sorolják, és az orvosképzésben betöltött szerepe alapján nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik elit és vezető biomedicinális kutatóegyeteme. Hangsúlyozta, az elsőéves hallgatóknak, az egyetem oktatóinak és vezetőinek is azért kell dolgozniuk, hogy az oktatás, a kutatás és a betegellátás színvonala továbbra is kiemelkedő és példamutató legyen.

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: kiemelt fontosságú a már most is nemzetközi hírű hazai orvosképzés versenyképességének megőrzése. Éppen ezért megújítják és magasabb minőségi szintre emelik a hazai orvosképzést – jelentette ki. Ehhez – mint mondta – elkerülhetetlen a klinikai oktatás bázisának erősítése, színvonalának emelése, valamint az orvosképzés tárgyi infrastruktúrájának fejlesztése, személyi hátterének biztosítása és a kutatási feltételek javítása. Az államtitkár fontosnak tartja a külföldi hallgatók számának további emelését is, melyhez szintén elengedhetetlenek ezek a fejlesztések. Jelezte, fejlesztenék az egészségügyi szakdolgozói felsőoktatást is.
Kitért arra, hogy az egy éve bevezetett kancellári rendszer már bizonyított: kiszámítható, felelős gazdálkodás kezdődött az intézményekben, melynek legjobb példája a Semmelweis Egyetem, amely példaszerűen tudta a költségvetését egyensúlyba hozni és megteremteni a kiszámítható növekedés feltéteteleit. 
Az államtitkár a felsőoktatás átalakítása kapcsán úgy fogalmazott: „sok munkával, közös erővel, a hallgatók érdekeit szem előtt tartva a következő években megvalósítható egy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a munkaerőpiaci igényekhez és a társadalmi elvárásokhoz igazodó, fenntartható felsőoktatási rendszer, mely a versenyről, a minőségről, a teljesítményről és a sikerről szól.”

Galéria

6kép