Három hazai egyetem került fel a most publikált QS World University Rankings 2014/15 élet- és orvostudományi területet érintő rangsorába. A tudományterületenkénti listán a Semmelweis Egyetem a 253. helyen áll az összpontszám alapján, vagyis közel 100 hellyel előrébb került a múlt évhez képest, és ezzel a magyar intézmények közül a legjobb helyen végzett.

RS20759_KA-20140717-IMG_7238-hallgato-scrAz elismert nemzetközi rangsor készítői négy szempontot vesznek figyelembe a listák összeállításánál: az intézmény hírnevét a tudományos szférában, valamint a munkáltatói véleményeket (kérdőív alapján), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).
A Semmelweis Egyetem pontszáma legnagyobb mértékben az összpontszám 40 százalékát adó akadémiai és a munkáltatói hírnév tekintetében emelkedett.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Az összesített 2014/15-ös rangsorban négy magyar egyetem szerepel: a Szegedi Tudományegyetem, az ELTE, a Corvinus és a Debreceni Egyetem. A cég ezzel párhuzamosan állítja össze az említett tudományterületenkénti rangsorokat is többek között mérnöki és műszaki, társadalomtudományi, valamint élet- és orvostudományi területeken. A Semmelweis Egyetem – orvos- és egészségtudományi szakegyetemként – ez utóbbin szerepel.