Többek között a gyulladásos és daganatos megbetegedésekben jelátviteli fehérjék szerepét és az öregedési folyamatokkal kapcsolatos szabályozó fehérjék azonosítását is tervezik kutatni azon együttműködés keretében, melyet négy intézmény – az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az MTA Természettudományi Kutatóközpont – hozott létre.

A MEDinPROT (Medicine in Proteins) nevű Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Programot azért indították el az együttműködő felsőoktatási és akadémiai intézetek, hogy a hazai fehérjekutatásokat támogassák. Az elmúlt évtizedben a fehérjealapú medicinák egyre nagyobb szerephez jutottak, hiszen olyan új hatásmechanizmussal bővítették a rendelkezésünkre álló terapeutikumokat, mely nagy szelektivitást biztosít, és így elvezet a személyre szabott gyógyításhoz. A program azért egyedülálló, mert nem egyszerű kutatástámogatásról van szó, hanem olyan hiánypótló kezdeményezésről, amely célja különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése. Az első ütemet 150 millió Ft-tal támogatja az MTA.

A MEDinPROT kutatócsoportjai most verbuválódnak azon kutatókból, akik a területen már kiváló eredményekkel rendelkeznek, a társegyetemek hasonló területen dolgozó kutatóival szinergizmusban tudják a modern spektroszkópia, molekuláris biológia kínálta lehetőségeket alkalmazni a fehérjék struktúrájának, funkciójának megváltozásából adódó betegségek molekuláris hátterének megértéséhez, fehérjealapú hatóanyagok kifejlesztéséhez. A MEDinPROT Kuratórium elnöke dr. Perczel András az ELTE professzora. A kuratóriumban a Semmelweis Egyetemet dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes és dr. Ligeti Erzsébet professzor asszony, az MTA tagja képviseli.

A már elismert kutatók együttműködését erősíti, hogy a tervek szerint rendszeres időszakonként kutatópárokat (a program első évében összesen 20-30 kiemelkedő tudóst) vonnak be a programba. A MEDinPROT támogatni kívánja a fehérjetudomány szakterületére eső, a négy intézmény valamelyike által szervezett egyes nyári iskolák, tudományos rendezvények, előadások és műhelyek szervezését, valamint internetes felületek összekapcsolását is. Többek között Szentgyörgyi-előadássorozat indítását és angol nyelvű, fehérjetudománnyal foglalkozó MSc-program tantervének összeállítását is tervezik.