A közel 400 millió forintos projektből (KMOP-4.2.1/B-10-2011-0010) az egyetem 11 klinikája, 4 intézete és két tanszéke részesült, és a gyakorlati oktatás színvonalát emelő eszközökhöz jutott. A legfőbb eredmények:

– Semmelweis Egyetem egyedülálló Szimulációs Központjában felnőtt és csecsemő magashűségű bábukon 2013. február óta gyakorolhatnak az orvostanhallgatók. Mivel a bábuk igazi tüneteket produkálnak (fulladnak, ritmuszavaruk van vagy sokkot kapnak), a hallgatóknak módjuk van a valódihoz nagyon hasonló helyzetben kipróbálni magukat. A bábuk életjeleit a laborhoz kapcsolódó vezérlőhelységből irányítják az oktatók. A gyakorlatot videóra veszik, majd utólag elemzik. Az országban egyedülálló infokommunikációs technológiával felszerelt készségfejlesztő központ több ezer hallgató gyakorlatorientált oktatását segíti, lehetővé téve, hogy minden évfolyamban legyen különböző szintű szimulációs gyakorlat. Ezzel az egyetem új képzési struktúrát honosított meg Magyarországon.

-A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika virtuális valóság-sisakját felvéve a hallgatók 360 fokos képet látnak, fejüket mozgatva változik a látómező, így számítógépről vezérelt saját élményt szerezhetnek egy-egy betegségről (például látászavarról), ezzel fejleszthető az empátiás készségük. A virtuális sisak lehetősége az oktatásban sokrétű, a műtéti élménytől a prezentációs tréningekig igény szerint hasznosítható, kidolgozható. (A sisak a sajtótájékoztató után kipróbálható.)

-A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán az összesen 11 sebészeti vagy katéteres műtő és az előadóterem között kiépült HD-minőségű élő audiovizuális kapcsolat lehetőséget biztosít a hallgatók számára arra, hogy élőben végig kövessenek bonyolult műtéteket. Ugyanezen projekt keretén belül audiovizuális fejlesztés történt az egyetem I. Sz. Belgyógyászati és Urológiai Klinikáján, valamint az I. Sz. Patológiai és Kísérletes Rákkutató Intézetben is.

Időpont:  2014. március 25., 11:00
Helyszín:  Semmelweis Egyetem, Szalon (1085 Budapest, Üllői út 26. I. em.)

Program:
11:00   Köszöntő (Dr. Szél Ágoston rektor)
11:05   Megnyitó (Dr. Gál János rektorhelyettes)
11:10   A Semmelweis Egyetem projektben vállalt fejlesztési célkitűzései (Dr. Kellermayer Miklós szakmai vezető)
11:15      Gyakorlatorientált szkill- és szimulációs képzés a graduális oktatásban (Dr. Fritúz Gábor projektmenedzser)
11:20   A megvalósult fejlesztések bemutatása
12:00   A projekt eredményei – hallgatói szemmel