A Semmelweis Egyetem a tavaszi félévben több olyan új programot is indít, melyeknek célja az idegen nyelvű hallgatók szorosabb bevonása az egyetem életébe és az angol, német és magyar nyelven tanuló hallgatók közötti kapcsolatok bővítése. Óriási érdeklődés volt a meghirdetett kurzusokra, melyeket az egyetem a jövőben tovább tervez bővíteni – mondta dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes a „Hálózatok, menedzsment és karrierépítés” c. kurzus elindulása alkalmából.

Az egyetem tavaly hozta létre a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központját (NHKK), melynek a korábbi tevékenységeken felül, ami leginkább a tanulmányi ügyek intézését jelentette, kiemelt célja a nemzetközi hallgatók erősebb integrálása az egyetem mindennapi és tudományos életébe – mondta honlapunknak dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, az NHKK vezetője. Úgy fogalmazott, hogy eddig a magyar, angol és német nyelven tanuló hallgatók „három külön világban éltek” az egyetemen, a cél pedig ezeket a világokat közelebb hozni egymáshoz, melynek részét képezi a közös, integrált, angol nyelvű kurzusok elindítása. Elmondta, hogy a most elindult szabadon választható kurzusra 30-30-30 magyar, angol és német nyelvű hallgató jelentkezhetett, a 90 hely pedig nagyon gyorsan betelt. A különböző nyelvű hallgatók közötti kapcsolatok kialakítását célozza a záróvizsga formája is, melyre fejenként 2-3 magyar, angol és német hallgatóból álló csapatoknak kell majd közös munkát leadniuk – tette hozzá dr. Alpár Alán.

A most elindult kurzus a hálózatok, a menedzsment és a karrierépítés témakörét járja majd körül, a 12 előadásból álló sorozatot a Semmelweis Szalonban tartják hetente. A tematika úgy lett összeállítva, hogy a diákok olyan témákról halljanak, amikre eddig kevesebbet lehetőségük volt, úgy mint a hálózatépítés, menedzsment, az életvitel – mutatott rá dr. Alpár Alán. Az első előadást dr. Csermely Péter, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára tartotta, aki arról beszélt, hogy a molekuláris hálózatokkal kapcsolatos tudásunk hogyan hathat ki saját életünkre, egy sikeres életforma kialakítására. A továbbiakban a hallgatók a Semmelweis Egyetem és más egyetemek neves munkatársaitól hallhatnak majd előadásokat olyan széles és színes palettán, mint például a startupok és spinoff cégek megalapítása, a digitális egészségügy és az adatbányászat – jegyezte meg dr. Alpár Alán.

Galéria

4kép

A többi hasonló elindított kurzus közül az egyik az orvosbiológiában elérhető innovatív módszerekről, egy másik pedig a kardiológiai elektrofiziológia témaköréről szól. Mindegyik szabadon választott kurzusért 2 kreditpont jár, és egyenlő arányban jelentkezhettek a helyekre magyar, angol és német nyelvű hallgatók. Ezenkívül egy, a magyar kultúrát tematikusan bemutató programsorozat is indult a magyar és nemzetközi hallgatók részére. A tanulmányi programokon kívül további közös sport és kulturális eseményeket szerveznek a nemzetközi hallgatók bevonására.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.