56 éves korában elhunyt Schwartz Sándor, aki elsőként kapott új szívet Magyarországon. A sikeres szívátültetést 1992. január 3-án végezte el a dr. Szabó Zoltán professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika volt igazgatója által vezetett munkacsoport a Semmelweis Egyetemen.

A szívelégtelenségben szenvedő fiatalemberen elvégzett műtét sikeréért egy egész ország szorított. Schwartz Sándor gyógyulása után családot alapított, gyermekeket nevelt fel és eredményesen illeszkedett vissza a munka világába, teljes életet élt új szívével. 28 évvel ezelőtt, éppen 28 évesen, tudatosan vállalta a mindenkori „elsők” döntési nehézségeit, majd évtizedeken keresztül működött együtt gondozó orvosaival. Az eredményes műtét és az azt követő mintegy három évtizedes aktív életvitele alapozta meg a magyar szívtranszplantációs program sikerét.

Schwartz Sándor és dr. Szabó Zoltán a sikeres műtét 20. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón.

Neki is köszönhető, hogy az úttörő jellegű szívátültetést napjainkig mintegy 600 további követte a Semmelweis Egyetemen, és ezzel a transzplantációs aktivitással a városmajori klinika Európa második legaktívabb transzplantációs centruma lett. Schwartz Sándor bátor döntésével és példaértékű életével a hazai szívátültetési program ikonikus alakjává vált, reményt és hitet adva a szívátültetésre váró betegek százainak.

Az első hazai szívtranszplantáció elvégzésének 20. évfordulóján dr. Szabó Zoltán (1929-2015) elmondta, hogy a műtétre már a nyolcvanas években elkezdték a felkészülést. Schwartz Sándor 2017-ben, az átültetés után 25 évvel úgy fogalmazott, az új szív új lehetőség volt az életre, a beavatkozásra váróknak pedig azt üzente, hogy ne csüggedjenek, az ő példája is bizonyítja: mindenki számára van remény.

Fotó: Kovács Attila