90. születésnapja alkalmából emlékülést tartottak dr. Szabó Zoltán tiszteletére a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az első sikeres magyar szívtranszplantáció elvégzője, a klinika egykori igazgatójának emléke előtt dombormű avatással is tisztelegtek.

Dr. Szabó Zoltán ikonikus személyisége a városmajori klinikát teljesen áthatotta – mondta szívsebészeti osztályon elhelyezett emléktábla avatása előtt dr. Merkely Béla rektor, igazgató. Ennek a háznak a szellemiségét azok a kollégák adják meg, akik nap mint nap itt dolgoznak, és azok, akik a klinikát vezetik, építik – vélekedett. Hangsúlyozta, hogy Szabó Zoltán professzor egy igazi „építő” volt, aki a rendelkezésére álló szanatóriumból egy valódi sebészeti profilú, megfelelő diagnosztikus háttérrel rendelkező, világszínvonalú klinikát alakított ki. A domborművet azért helyezték el a szívsebészeti osztályon, mert dr. Szabó Zoltán minden napját itt kezdte, már kora reggel sietett a betegeihez – emlékezett vissza a rektor. A domborművet dr. Merkely Béla, dr. Horkay Ferenc és dr. Szabolcs Zoltán avatták fel dr. Szabó Zoltán özvegye és unokája jelenlétében.

A dr. Szabó Zoltán tiszteletére rendezett emlékülést megnyitó előadásában dr. Merkely Béla röviden összefoglalta a professzor pályafutását, aki dékán és rektorhelyettes is volt, de a szívéhez a legközelebb a városmajori klinika állt. Bemutatta a klinika történetének néhány fontosabb állomását, kitérve a Szabó Zoltán által indított beruházásokra is, amelyeknek köszönhetően a Semmelweis Egyetem zászlóshajójává válhatott a budai klinika. Szakmai érdemei közt említette, hogy dr. Szabó Zoltán végezte el az első motoros szívműtéteket, megalkotta és implantálta az első magyarországi pacemakert, pályafutása végén (1992-ben) pedig megtörtént az első két hazai szívátültetés. A betegek a mai napig élnek, egyikük azzal a szívvel, amit a professzor ültetett be – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy immár évente közel 60 szívtranszplantációt végeznek el a klinikán. Emlékeztetett, hogy a legmodernebb technológiát felvonultató hibrid műtőt nem véletlenül nevezték el a professzorról, a műtő ugyanis tükrözi azt a multidiszciplináris eszmeiséget és munkásságot, melyet dr. Szabó Zoltán egész életében képviselt. A rektor a Múltból építkező jövő című előadásában a már lezárult fejlesztések mellett a jelenleg zajló, illetve megvalósítás előtt álló beruházásokról is szólt, amelyek szintén tovább építik a Szabó Zoltán professzor által kijelölt utat. Kitért köztük a Juhász-Nagy Sándor által alapított kutatólabor kibővítésére, a Határőr úti energetikai rekonstrukcióra, a „Városmajor 68-70. projektre”, ami egy új, komplex feladatkört ellátó szárny felépítését jelenti, valamint a tetőtérben kialakítandó orvosi szobákra és laborra, továbbá a műtőfelújításra.

Az emlékülés következő előadását dr. Gellér László tartotta A „Szabó-Bocskay” pacemakertől a modern elektrofiziológia kiépüléséig címmel. Utána az aorta disszekció korszerű invazív kezeléséről szólt dr. Szeberin Zoltán, majd dr. Csobay-Novák Csaba ismertette a modern képalkotó diagnosztika szerepét az aorta aneurizmák kezelésében. Végül dr. Szabolcs Zoltán beszélt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán zajló szívtranszplantációs tevékenységről, amely tartósan az európai élvonalba tartozik.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.