Kínába utazott a Kínai-Közép-Kelet-Európai Országok Kórházszövetségének meghívására a Semmelweis Egyetem delegációja. A látogatás új partnerségek kialakítására is lehetőséget adott, és hozzájárult az egyetem kínai láthatóságának növeléséhez. Dr. Merkely Béla rektort, a szövetség újra megválasztott társelnökét dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes képviselte az elnökségi ülésen, amelyen dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok igazgatóságának vezetője is részt vett.

A négynapos program első pontja a kórházszövetség tagjai számára szervezett elnökségi ülés volt a Peking Union Hospital épületében. A találkozón a magyar delegáció mellett részt vett dr. Yupei Zhao, a szövetség kínai elnöke, dr. Xiaolin Xue alelnök, dr. Shuyang Zhang, a Peking Union Hospital alelnöke, dr. Tingbo Liang és dr. Weilin Wang a Zhejiang University School of Medicine klinikáinak részéről, valamint dr. Jiazheng Tian, aki a Kínai Kórházszövetséget képviselte. Az ülés során megtárgyalták az eddig elért eredményeket és a szövetség munkatervét a 2019-2020-as évekre, továbbá felmerült az alapító okirat felülvizsgálatának, az esedékes tisztújításnak, a vezetőségi tagok bővítésének lehetősége, valamint az együttműködés további operativizálásának szükségessége. A bizottsági ülésen dr. Merkely Bélát társelnöki pozícióra, dr. Szabó Attilát és dr. Pop Marcelt pedig az Állandó Bizottság tagjának javasolták, amelyet egyhangúlag támogatott a bizottság.


A szövetség jövőbeli tevékenységével kapcsolatosan a Semmelweis Egyetem delegációja javasolta, hogy az együttműködést terjesszék ki további képzésekre (ápolóképzés, egészségügyi marketing), valamint jelezték, hogy a „Science Park-projektben” is nyitottak szövetségen belüli partnerség kialakítására. Zhao professzort felkérték, hogy vegyen részt a 250. jubileumi tanévnyitó ünnepségen.

A pekingi látogatás kiemelt eseménye a Pekingi Egyetemmel korábban egyeztetett szándéknyilatkozat aláírása volt a kínai egyetemen. A Times Higher Education listáján jelenleg 22. helyre rangsorolt egyetemmel dr. Nagy Zoltán Zsolt és dr. Rosivall László kezdték meg a tárgyalásokat korábbi látogatásuk alkalmával, a pekingi magyar nagykövetség közreműködésével. A mostani találkozón kínai részről dr. Weimin Wang, a Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központjának alelnöke és dr. Qiudan Sun nemzetközi igazgató volt jelen. A dr. Weimin Wang és dr. Szabó Attila által aláírt megállapodással kapcsolatban mindkét fél jelezte, hogy szeretné mielőbb gyakorlati tartalommal is megtölteni, elsősorban az Erasmus+ program elindításával, valamint kutatás-fejlesztés-innovációs együttműködés formájában.

Galéria

6kép

A pekingi találkozókat követően dr. Szabó Attila és dr. Pop Marcel Haikouba utazott, ahol részt vettek a „Belt & Road” Nemzetközi Egészségügyi Együttműködési Konferencián. A konferencia lehetőséget adott a Semmelweis Egyetem és kínai kapcsolatainak bemutatására. A délelőtti plenáris ülés után rendezett, China Peking Union Hospitallal közös kerekasztal-beszélgetést dr. Szabó Attila moderálta. A rektorhelyettes külön kiemelte a személyes kapcsolatok, valamint az ehhez hasonló rendezvények fontosságát, amelyek lehetőséget adnak a többi között a meglévő kapcsolatok további erősítésére, új kapcsolatok létesítésére és új ötletek megvitatására. A fórum témái között szerepelt a hagyományos kínai orvoslás, az integratív medicina, a keleti és nyugati orvoslás kapcsolata, valamint a szövetségen belüli kapcsolatok hatása a társadalom egészségi állapotára. Bemutatták továbbá a szövetséghez nemrég csatlakozott legújabb tagot, Észtországot.

A haikou-i konferencia a hivatalos programokon való részvétel mellett lehetőséget adott arra is, hogy az egyetem delegációja további megbeszéléseket folytasson. A konferencián részt vett dr. Min Zheng, a First Affiliated Hospital of the School of Medicine of Zhejiang University alelnöke, aki pár nappal korábban egy delegáció tagjaként látogatott el a Semmelweis Egyetemre. A megkezdett tárgyalásokat folytatva javaslat született egy, a korábban aláírt szándéknyilatkozatot kiegészítő dokumentum aláírására, amely rögzítené a konkrét együttműködés megvalósításának feltételeit. Ezen túl a Semmelweis Egyetem delegációja egy Erasmus-megállapodás aláírására, közös tudományos szimpóziumok szervezésére, valamint vendégoktatók küldésére és fogadására is javaslatot tett.

Lehetőség nyílt továbbá egy-egy rövidebb megbeszélésre a Tianjini Egészségügyi Bizottság képviselőjével és Hainan tartomány vezetőivel is. Előbbi során a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karával immár több mint tíz éve fennálló ápoló továbbképzésre irányuló együttműködés meghosszabbítása került szóba. Dr. Han Yingwei, Hainan Tartomány Egészségügyi Bizottságának elnöke és dr. Szabó Attila pedig a Semmelweis Egyetem lehetséges közreműködéséről beszéltek Hainan tartomány betegellátásának fejlesztésében, amely továbbképzési programok szervezésén keresztül lenne megvalósítható.

A megbeszélések szervezésében kiemelt szerepet játszott Cao He Ping, Magyarországon élő kínai üzletember, aki több, programon felüli megbeszélést kezdeményezett a Semmelweis Egyetem delegációja számára (pl. China News, Central South University).

A látogatás tehát új partnerségek kialakítására is lehetőséget adott, és hozzájárult az egyetem kínai láthatóságának növeléséhez. Emellett pedig felerősödött a Semmelweis Egyetem Kínai-Közép-Kelet-Európai Országok Kórházszövetségében betöltött szerepe is.

Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága/Chinese Hospital Association

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.