Hetedik alkalommal tartottak közszolgálati gyakorlatot „Vírus 2019” címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), számos partnerintézmény közreműködésével. Az évente megrendezett eseményen a hallgatóknak egy életszerű válsághelyzetet kell megoldaniuk, melynek során valós problémákat dolgoznak fel, jártasságot szerezve ezzel a komplex szakmai problémák megoldásában, miközben gyakorolhatják a vezetési funkciókat is. Idén egy bioterrorizmus eredetű járvány megakadályozása volt a feladat. A megmérettetésen kilenc hallgató vett részt a Semmelweis Egyetemről.

A szimuláció részeként egy feltehetően bioterrorizmus eredetű járvány elterjedését kellett megakadályozniuk az NKE, illetve a hazai és külföldi partnerintézmények hallgatóinak bevonásával megtartott kétnapos gyakorlat résztvevőinek. A Semmelweis Egyetemet az Általános Orvostudományi Karról Assani Alexandra, Szlama Dorottya, Zemplényi Luca, Oláh Patrícia, Török Bálint és Kiss-Pápai Levente képviselte, az Egészségtudományi Karról pedig Dénes Zsófia, Hatfaludy Eszter és Oprendek Gergely.

A gyakorlat során a védelmi igazgatás rendszerében a belügyminisztertől, a különböző operatív törzsek tagjain keresztül a helyi szervek vezetőit és beosztottait is a hallgatók játszották el.

A járvány bekövetkezésére történő felkészülés során a mintegy ezer hallgató megismerhette és gyakorolhatta a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatát és az annak bevezetésével kapcsolatos eljárásokat. A katasztrófavédelem jóvoltából egy mobillabort is telepítettek a gyakorlat helyszínére, ahol a modern technikai eszközök használatával életszerűbben lehet modellezni a kialakult helyzetet. A Semmelweis Egyetem hallgatói – az NKE hallgatóival közösen – alakították az EMMI tanácsadóit a kormányban, az NNK képviselőit és a megyei tisztifőorvosokat. A beosztásokon keresztül megismerkedhettek az egészségügy helyével és szerepével a védelmi igazgatás különböző szintjein, az Országos Mentőszolgálatra és az egyes kórházakra vonatkozó veszély- és válsághelyzeti tevékenységekkel, melyeket később gyakorló orvosként, vagy mentőtisztként a napi munkájuk során is alkalmazhatnak – tájékoztatott Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője, aki részt vett a hallgatók felkészítésében.

A gyakorlat tervezése során a forgatókönyv kidolgozására dr. Gál Jánost, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék vezetőjét kérte fel az NKE rektora. Dr. Gál János felkérésére dr. Orosz Gábor egyetemi tanársegéd, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakorvosa és Mészáros István is részt vettek a hallgatók felkészítésében és vezetésében, akik szerint a gyakorlat kölcsönösen hasznos volt az NKE oktatói és hallgatói számára is.

A rendezvény megvalósításában a többi között a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és helyi önkormányzatok is részt vettek.  A közös közszolgálati gyakorlatra idén is érkeztek külföldi vendégek Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Horvátországból.

A 2013 óta minden évben megrendezett gyakorlat az elmúlt években foglalkozott az árvízvédelmi vészhelyzettel, az országot ért fegyveres támadással, ónos eső és jeges eső okozta természeti katasztrófával, tömeges bevándorlási hullám és kibertámadás veszélyével.

Bódi Bernadett
Fotó, forrás: Biztonságtechnikai Igazgatóság 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.