Idén 17 ország képviseltette magát a Semmelweis Egyetem legnagyobb nemzetközi hallgatói eseményén, a Nemzetközi Semmelweis Karneválon (International Semmelweis Carnival), amelyet tizedik alkalommal rendeztek meg. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az egyetem magyar és külföldi hallgatóit.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben megrendezett karneválon dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes tartotta a nyitóbeszédet a több mint 2000 résztvevőnek, akik között a hallgatók mellett jelen voltak egyetemi vezetők és oktatók, valamint több ország nagykövete is. Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a fennállásának idén 250. évfordulóját ünneplő egyetemet a világ leginkább nemzetközi intézményei között tartják számon, mivel a több mint tízezer hallgató negyede külföldi, akik öt kontinens mintegy hetven országából érkeztek Budapestre. Hozzátette, hogy épp 30 éve kezdődött meg az angol nyelvű oktatás az egyetemen, míg németül már 36 éve vehetnek részt külföldi diákok a képzéseken.

Dr. Szabó Attila elmondta, hogy az előttünk álló jubileumi év során a következő negyed évezredet alapozzuk meg, melynek részeként a hazai társegyetemek bevonásával megtörténik az első nagy curriculum reform a magyar orvosképzésben. Hangsúlyozta, hogy ebben, csakúgy mint a hallgatókat érintő egyéb kérdésekben, az egyetem a hallgatókra mint stratégiai partnerekre számít. Ennek érdekében még az idei tanévben, a magyar után egy külön nemzetközi hallgatói fórumot is rendeznek – tette hozzá.

Dr. Csala Miklós, a Külföldi Hallgatók Titkárságának (KHT) igazgatóhelyettese, az angol nyelvű oktatás szervezője és szakmai koordinátora angol nyelven köszöntötte a megjelenteket. Beszédében annak a hitének adott hangot, hogy a különböző nemzetiségű diákok közötti erősebb együttműködés mindenkinek előnyös, ezért minden ez irányú kezdeményezés az egyetem részéről támogatásra számíthat. A karnevál keretében rendezett Multicultural Food Festivalt kitűnő példaként említette, mely bemutatja, hogy a különböző országok és kultúrák miként képesek harmóniában élni.

A Semmelweis Egyetem igazi nemzetközi egyetemnek számít és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy tagjai vagyunk egy valódi multikulturális közösségnek, oktatók és hallgatók egyaránt – mondta német nyelvű köszöntőjében dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója és a KHT kinevezett rektori biztosa. „Bízunk benne, hogy a hallgatók a végzés után, alumni tagként se felejtik majd el, hogy a Semmelweis Egyetemen szerezték diplomájukat és büszkék lesznek az alma materükre” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az egyetem célja olyan rendezvények támogatása, ahol a magyar és külföldi hallgatók együtt vannak és egy közösségként ünnepelhetnek.

A karnevál megnyitó ceremóniájának részeként táncos és zenés produkciókat mutattak be a hallgatók, megjelenítve a különböző nemzeti kultúrák elemeit: idén például női hastáncot, kalotaszegi táncot, szambát, egy kórus által előadott Queen-dalt, valamint egy hallgató által elénekelt klasszikus Etta James slágert is láthattak a résztvevők.

A Semmelweis Karnevál minden évben egy adott tematika köré szerveződik, idén ez a 70-es évek megidézése volt, mely a dekorációban és a zenei kínálatban is megjelent – mondta honlapunknak Merényi András, aki Makk Richárddal közösen a rendezvény szervezője volt. Hozzátette, hogy a fellépők között idén a Groovehouse és a Cloud9+ együttes szerepelt, valamint színpadra léptek az egyetemen tanuló DJ-k közül is többen, köztük egy nigériai hallgató is.

A hagyományoknak megfelelően idén is megtartották a Multicultural Food Festivalt, ahol 17 nemzet ételkülönlegességeit, köztük például libanoni és jemeni ételeket, vagy épp a magyaros konyha jellegzetes fogásait mutatták be a hallgatók népviseletbe öltözve, de idén először például orosz, ukrán és szerb ételek is szerepeltek a kínálatban.

A karnevált ezúttal is a legnagyobb hallgatói szervezetek, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK), az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), és a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS) tagjai szervezték.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.