A dr. Genersich Antal Alapítvány 2018. évi díjait dr. Süveges Ildikó professor emerita, a kuratórium elnöke, dr. Sótonyi Péter rector emeritus, az alapítvány tiszteletbeli elnöke, valamint Heim Pál, dr. Pap Gergely és dr. Tankó Béla, a névadó leszármazottai adták át a Dies Academicus ünnepségen.

Hallgatói díjat idén az Általános Orvostudományi Kar három hallgatója nyert el. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetből Fésűs Viktória, VI. éves hallgató (felterjesztő: dr. Matolcsy András), a II. Sz. Patológiai Intézetből dr. Csengeri Milán, aki az odaítéléskor még VI. éves volt (felterjesztő: dr. Kiss András), az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetből és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról Szabó Brigitta Rita, V. éves hallgató (felterjesztő: dr. Keller Éva és ifjabb dr. Sótonyi Péter) vettek át díjat.

A Magyar Patológus Társaság felterjesztésére dr. Zalatnai Attila, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi docense (felterjesztő: dr. Sápi Zoltán), a Magyar Onkológusok Társasága felterjesztése alapján dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgató-helyettese (felterjesztő: dr. Mátrai Zoltán) vehetett át díjat. Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben a kuratórium döntése alapján dr. Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Tanszékének professzora, az MTA levelező tagja kapta (felterjesztő: dr. Sótonyi Péter).

Galéria

8kép

A díjátadás előtt az alapítvány névadójának életútját Heim Pál, Genersich Antal leszármazottja ismertette. Genersich Antal 1842-ben született Nagyszombatban, 1865-ben avatták orvosdoktorrá Pesten. 1868-tól állami ösztöndíjjal Recklinghausennél, Rokitanskynál, Ludwignál és Virchownál folytatott tanulmányokat. Az 1872-ben felállított Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára lett és létrehozta a Kórbonctani Intézetet. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I-es számú Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt. Új eredményekkel járult hozzá a gümőkór kórtanához. A MTA levelező, majd rendes tagjává választotta. Budapesten hunyt el 1918-ban, és végakarata szerint Kolozsváron temették el a Házsongárd temetőben.

Forrás: dr. Genersich Antal Alapítvány
Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.