Idén Erdély volt a helyszíne a dr. Genersich Antal Alapítvány (GAA) hagyományos jószolgálati útjának, melynek keretében az utat elnyert hallgatók részt vettek egyebek mellett a Genersich-centenárium alkalmából rendezett kolozsvári emlékülésen is, valamint újraélesztési oktatást tartottak a dévai, Böjte Csaba atya vezette gyermekotthonban. Az útról a két nyertes hallgató beszámolója olvasható.

Az út résztvevői szeptember 28-án, a hagyományoknak megfelelően a Nagyvárad téren találkoztak, az alapítvány névadójának dr. Genersich Antalnak a mellszobránál, mely a Szent István Kórház főbejáratánál található. Az első állomás Hódmezővásárhely volt, ahol halálának 100. évfordulója alkalmából újraavatták dr. Genersich Antal, az egyetem egykori patológusprofesszora, rektora mellszobrát. Az ünnepséget a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, dr. Kallai Árpád nyitotta meg, az avatóbeszédet Lázár János, a térség országgyűlési képviselője tartotta, majd beszédet mondott dr. Zalatnai Attila, a Magyar Patológusok Társasága főtitkára, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet docense.

Következő helyszín Kolozsvár volt, ahol az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) emlékülést rendezett dr. Genersich Antal halálának centenáriuma alkalmából. A rendezvényen neves előadók emlékeztek meg a Genersich-család kiemelkedő személyiségeiről, kiemelten az orvosszakmát választó családtagokról. Mi, a jószolgálati út hallgató résztvevői pedig az előadások között neves írók (Kántor Lajos, Csáth Géza, Tompa Andrea, Szabó Dezső, Füst Milán, Németh László) műveiből olvashattunk fel olyan részleteket, amelyekben Genersich Antalról, személyiségéről írtak. A megemlékezés zárásaként a résztvevők tisztelgő látogatást tettek az Erdély Panteonjaként is ismert Házsongárdi temetőben, dr. Genersich Antal és korán meghalt gyermekei sírjánál, ahol Fejér Olivér evangélikus lelkész mondott áldást.

Kolozsvár után Déva felé vettük utunkat, ahol Böjte Csaba atya gondozottjainál tettünk látogatást. A gyermekotthonban a szombati vacsora után tartottunk egy rövid elméleti és gyakorlati oktatást az újraélesztésről, melyen a legkisebbektől a legnagyobbakig vettek részt az ott lakók. Emellett átadtuk dr. Burai-Kovács János és családja, valamint Éles Dániel és Dávid Budapestről küldött adományait. Másnap a hazaindulás előtt a környező látványosságokat tekintettük meg, beleértve Déva és Vajdahunyad várát.

Köszönetet mondunk tanárainknak és a GAA Kuratóriumnak azért, hogy áprilisban ezt a díjat nekünk ítélték. A csapatunkat Csüllögh Csilla és dr. Tankó Attila, egyetemi magántanár, a GAA ügyvezetője és titkára vezette.

Szabó Brigitta (V. éves orvostanhallgató), dr. Csengeri Milán rezidens (a pályázat elnyerésekor még VI. éves orvostanhallgató)

Fotó: GAA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.