A pillanatot örökíti meg fényképein, úgy, ahogy ő a legszebbnek látja. Nem hivatásos fényképész, csupán a természeti szépségek látványát szeretné megosztani másokkal. Fotói lelkesedésből, az adás öröméért születnek – hangsúlyozta dr. Bősze Péter nőgyógyász-onkológus, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tudományos tanácsadója. Az egyetemi tanár Balaton-felvidéki természetfotóiból a Semmelweis Szalonban nyílt kiállítás. A tárlatot dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg, aki szerint követendő példa, irigylésre méltó kincs, ha egy kiváló szakember más, akár művészeti területen is ki tudja bontakoztatni tehetségét. Az alkotó beszélgetőpartnere dr. Meskó Bánk előadóművész volt, akivel ifjúkori ismeretség fűzi össze az alkotót.

Dr. Bősze Péter soha nem tanult fényképezni, mégis egész életében fotózott. Nyolc éve elhunyt feleségével együtt rengeteget utaztak – Toszkánától Új-Zélandon át, Ausztrálián és Dél-Afrikán keresztül – bejárták szinte az egész világot. Útjaik során mindig több száz képet készített, de soha nem tervezetten. Tanulóéveiben sportolt, harmincötszörös válogatott kosárlabdázó volt, és még most is napi 7-10 kilométert jár a természetben kikapcsolódásként. Több mint tíz éve él a Balaton-felvidéken, ahová gyermekkora óta húz a szíve, sétáira pedig csaknem minden alkalommal magával viszi fényképezőgépét, ami megtetszik neki, azt lencsevégre kapja. Honlapunknak elmondta: nem művészeti alkotásokat akar létrehozni, egyszerűen csak észreveszi a rejtett csodákat séta közben.

„Nem elhatározom, egyszerűen a belsőm kényszerít: talán, mert másokkal is meg akarom osztani a lelkesedésemet, a szépségek látványát. Az öröm akkor igazi, ha mások is osztoznak benne. Így készültek, készülnek a fényképeim” – vallja.

Dr. Bősze Péter 1970-től 1988-ig az Orvostovábbképző Egyetem Szülészeti-nőgyógyászati Klinikáján dolgozott Budapesten; egyetemi tanársegéd, adjunktus, majd 1983-ban docens lett. Közben egy évet a Fővárosi Onkoradiológiai Központban töltött, szakvizsgázott sugárterápiából. Részt vett a szülészeti, a meddőségi, a magzati genetikai és a nőgyógyászati endokrinológiai szakmai irányelvek kidolgozásában. Tevékenysége kiterjed a szülészet-nőgyógyászat egész területére, ötezernél is több gyermeket segített a világra. 1988–94 között az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Onkológiai Osztályának vezető főorvosa volt, 2014-óta a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanácsadója. A nőgyógyászati daganatok kiterjesztett sebészeti kezelésének hazai megteremtésében meghatározó szerepet töltött be.

A kiállításon dr. Bősze Péter frissen megjelent 300 oldalas fotókönyvét is bemutatták, melynek kiadására alkotóművész barátai ösztökélték. A Balaton-felvidék, ahol élek című fotókönyvet a nőgyógyász-onkológus saját költeményei színesítik.

A Semmelweis Szalon tavaszi első kiállításmegnyitóján Hidegkuti Pálma zongoraművész és Palerdi András operaénekes közös játéka szórakoztatta a megjelenteket. Dr. Bősze Péter tárlata – előzetes bejelentkezés után – 2018. március 19-ig tekinthető meg. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.