Top kutatók és egyetemek a februári Kutatói Szalonban

„TOP 100 közlemény, TOP 100 kutató, TOP 100 egyetem. Mi is benne vagyunk?” címmel rendezték meg az év első Kutatói Szalonját, ahol Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes és Szluka Péter, a Központi Könyvtár igazgatója tartottak előadást, a házigazda pedig Dr. Palkovits Miklós professor emeritus, az MTA rendes tagja volt.

Az este házigazdáját bemutatva Dr. Bagdy György elmondta, Dr. Palkovits Miklós 46 ezres idézettsége és 106-os Hirsch-indexe alapján a legsikeresebb magyar kutató. Dr. Palkovits Miklós az este témáját felvezetve számos kérdést felvetett a tudományos mérőszámok számítási mechanizmusairól és azok megfeleltethetőségéről. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem feltétlenül a legmagasabban idézett kutatók a legjobb tudósok, példaként említve Szentágothai János professzort.

Dr. Bagdy György és Szluka Péter közös előadásukban szóltak a fontosabb egyetemi rangsorokról és azok indikátorairól, kitérve a Semmelweis Egyetem eredményeire, ismertették a top Semmelweis közleményeket és azok rangsorolásának módszertanát, bemutatták az ún. Nature Index rangsort, szó esett a Highly Cited Researchers listáról, valamint a Field Weighted Citation Impact és az Altmetrics mutatókról.

Az egyetemi rangsorok kapcsán Szluka Péter leszögezte, hogy mivel üzleti vállalkozások, arra vannak kényszerülve, hogy különbözzenek egymástól, ezért mindenki másként méri a teljesítményt. A THE 2017/18-as összegyetemi rangsorán a Semmelweis Egyetem a 401-500. hely között végzett, az egyre inkább terjedőben lévő tudományterületi listákon pedig még jobb eséllyel indul az orvosegyetem. A QS legutóbbi világrangsorán például a gyógyszerészeti képzésben a top 150, az orvostudományi képzésben a top 200 egyetem között végzett a Semmelweis. Dr. Bagdy György rávilágított, hogy a folyóirat presztízs és a publikációs hatás sok rangsor esetében hangsúlyosak, de a minőség és a hatás egyre erősödő figyelembe vétele miatt önmagában a mennyiségi mutatók emelkedése gyengébb helyezést is eredményezhet.

A tudományos rektorhelyettes elmondta, 2017 elején egy szakértői testülettel összeállítottak egy kritériumrendszert, ami alapján évenként követik a Semmelweis top presztízsű és a top idézettségű közleményeit. A toplistára felkerülés alapja a Scimago Journal Ranking szakterületi listáin elért felső két százalékba tartozó presztízsű folyóirat, illetve felső két százalékba tartozó hivatkozás, továbbá, hogy az első/utolsó/levelező szerző közül legalább kettő affiliációja Semmelweis egyetemi legyen. A Központi Könyvtár honlapján elérhető listákról kiderül például, hogy a klinikai jellegű cikkeknél majdnem minden top közlemény nemzetközi együttműködés eredménye, az elméleti közlemények többsége viszont csak magyar vonatkozású – tette hozzá Szluka Péter.

A Nature Index módszertanáról az előadáson elhangzott, hogy csak a presztízst veszi alapul, szakértői csoport által kiválasztott folyóiratok közleményei alapján készül, jelenleg 68 folyóiratot vesznek figyelembe. A rangsor hazai vonatkozású közleményeinek harmad részét az élettudományok teszik ki, ezen a szakterületen a Semmelweis Egyetem az első a magyar egyetemek közül.

A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, Dr. Ferdinandy Péter felkerült a 2017-es Highly Cited Researchers listára, amely egyedi módszertan alapján azonosítja a különféle szakterületek legkiemelkedőbb kutatóit. Az előadók ismertették, hogy a lista csak az elmúlt 11 év közleményeit veszi figyelembe, lehetőséget adva arra, hogy a fiatalabb kutatók is felkerüljenek rá. A rangsor készítői adott szakterületen dolgozók populációjának nagyságából határozzák meg, hogy hány ún. Highly Cited közleménnyel lehet felkerülni a listára. Utóbbi minősítés megítélése úgy zajlik, hogy egy tudományterülethez sorolt közleményeket éves bontásban, idézettség szerint rendezik. A Web of Science adatbázisában kereshető Highly Cited cikkek listája nagyon gyakran változik.

Az egyes rangsorok (pl. THE) által használt ún. Field-Weighted Citation Impact mutatószám egy adott szakterületen belüli idézettséget mutató arányszám. Az orvostudományi kategóriában a Karolinska Intézettel és a – QS rangsorban jelenleg 100. helyen álló – Kieli Egyetemmel összehasonlítva a Semmelweis teljesítményét látszik, hogy a budapesti egyetem az elmúlt években egyre közelebb került a két intézményhez – mutatta be Szluka Péter. A top presztízsű folyóiratokban megjelent közleményeket tekintve pedig a Semmelweis 2013 óta megelőzi a másik három hazai orvosegyetem arányát – tette hozzá Dr. Bagdy György.

A februári Kutatói Szalon utolsó témaköre az Altmetrics mutató volt, amely a közösségi média gyakorlatához hasonlóan elemzi az online használati statisztikákat. Szluka Péter elmondta, előnye a gyors követés, hátránya viszont a többi között az, hogy könnyen manipulálható és nem teljes körű.

Összegzésként a tudományos rektorhelyettes kiemelte, a folyóiratok presztízs mutatói korábban egyeduralkodónak számítottak, de ma már látszik, hogy a hatás és idézettség fontosabbak; a publikációk számának növekedése fontosabb mutatók esetén csökkenést is eredményezhet. Végezetül leszögezte, a minőségi publikációk arányát tekintve igen jól teljesít az egyetem, megcélozható a top 100.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

printNyomtatás ▲ Fel ◀ Vissza

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.