A Semmelweis Szalon decemberi eseményén Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás. A megnyitón dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes bemutatta a művész ars poeticáját. Egyebek mellett kitért a grafikus 1965-1970 közötti, Irakban töltött időszakára, ahol megismerkedett az ókori keleti művészettel, mely nagy hatást gyakorolt rá. A kiállításon Száraz Miklós György, József Attila-díjas író beszélgetett a művésszel. Az est programját a Semmelweis Vonósnégyes színesítette.

A soproni születésű művész a grafikák mellett tusrajzokat, rézkarcokat is készít, valamint kortárs alkotók életművét bemutató videófilmeket is. Több egyéni kiállítása is volt már, egyebek mellett Pekingben, Hamburgban, Budapesten, Szolnokon, Sopronban vagy Hódmezővásárhelyen. Már egészen fiatalon, 11 évesen elkezdett rajzolni Ágoston Ernő rajziskolájában, ahol, mint mondta: szüntelenül hajtotta a rajz iránti szeretete. Mestere, Ágoston Ernő a rajzolástechnika, stílus helyett a valóság látását és a világgal való kapcsolatteremtést tanította meg – hangsúlyozta. Sulyok Gabriella számára izgalmas az arc, karakterek, valamint maga az ember megrajzolása, mint mondta, hátralévő életét akár egy mozgólépcsőn is el tudná tölteni, ahol sok impulzus éri, sokféle gesztussal, emberi viszonnyal találkozhat.

1964 után, a Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező-operatőr szakos hallgatójaként megismerte a filmművészet kifejezési lehetőségeit, mégis a grafika felé fordult. 1965 és 1970 között Bagdadban élt, mely időszak a későbbiekben is erősen hatott rá. Az itt töltött öt év alatt kosztümtörténeti kiadványokat rajzolt, melyben egyebek mellett megtalálhatók a sumér, asszír vagy babiloni viseletek. Hazaérkezését követően még 12 évig alkotott ókori keleti mitológiákkal kapcsolatos rajzokat, mint mondta 1970-ben találta meg a rajzolásban önmaga kifejezésének őszinte lehetőségeit.

Elmondása szerint számára a természet gazdagsága felülmúlhatatlan, úgy véli, az ég is van olyan mozgalmas, mint a föld, előbbit gyakran vonattal utazva, az ablakon kitekintve szokta tanulmányozni. Az alkotási folyamatával kapcsolatban elmondta: az üres papír számára sürgető és szorongató érzést ad addig, amíg a legkevesebb jel nincs rajta, legyen az egy apró vonás vagy egy folt.

Sulyok Gabriella tárlata 2018. január 15-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila

Galéria

8kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.