Együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal (BVK). Az erről szóló dokumentumot dr. Szél Ágoston rektor, dr. Szász Károly kancellár, valamint Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke írták alá. A felek célja, hogy együttműködésük nyomán versenyképesebb, hatékonyabb, tudáson és innováción alapuló gazdasági élet fejlődjön ki a fővárosban.

Dr. Szél Ágoston rektor az együttműködés aláírásakor hangsúlyozta, hogy mára a tudás eladható termékké vált, az együttműködés pedig ennek támogatásában lehet hasznos. A Semmelweis Egyetemen kiemelkedő színvonalú tudományos tevékenység zajlik, ám ennek az akadémiai szférán kívüli, üzleti célú hasznosítása csak a legutóbbi időszakban, az Innovációs Igazgatóság tevékenysége révén vált általánosabbá. Ehhez a folyamathoz az együttműködés újabb lendületet adhat.

Dr. Szász Károly, az egyetem kancellárja – aki egyben a közalapítvány kuratóriumi tagja – hozzátette, két irányban mutatkozik egyértelmű együttműködési lehetőség. A közalapítvány rendezvények szervezésével bemutatkozási lehetőséget biztosíthat az egyetemen az Innovációs Igazgatóság részvételével felkutatott és fejlesztett kutatások, szabadalmak köré szerveződő vállalkozások számára, valamint mikrohitellel is segítheti a kezdő vállalkozásokat. A kancellár kiemelte, hogy az egyetemen számos olyan kutatás folyik, amelyek eredményei termékként is hasznosíthatóak.

Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy a BVK már számos külföldi egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, és a magyar felsőoktatás több szereplőjével dolgozik együtt, de ez az első alkalom, hogy formális megállapodást köt egy magyar egyetemmel. Mint elmondta, a Semmelweis Egyetem aktívan részt vett a BVK által megrendezett, első budapesti e-health témájú startup verseny szervezésében. A kuratóriumi elnök kifejezte reményét, miszerint az együttműködés formalizálása újabb lehetőségeket nyithat a felek számára.

A BVK-t – amely Magyarországon az egyetlen Európai Unió által minősített üzleti innovációs centrum – a Főváros Közgyűlése a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére hozta létre 1993-ban. A 2013 novemberében indított BVK Smart Program non-profit, innovatív vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat nyújt a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. Startup Budapest Programja keretében nemzetközi megjelenési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosít kiemelkedő budapesti startupoknak.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.