Dr. Szirmai Imre, a Neurológiai Klinika professor emeritusának olajképeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. Az ősz első tárlatát dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg, aki szerint irigylésre méltó, hogy dr. Szirmai Imre egyetemi tevékenysége mellett művészettel is foglalkozik. Az alkotó beszélgetőpartnere dr. Táncos László, a Semmelweis Kiadó igazgatója, grafikus művész volt, aki 20 évvel ezelőtti első találkozásukat felidézve elmondta: a professzor átlagon felüli képessége minden területen szembetűnő volt már megismerkedésük kezdetén.

Dr. Szirmai Imre neurológus, pszichiáter és elektrofiziológus tizennégy éven keresztül volt a Neurológiai Klinika igazgatója. A festészet iránti szeretete gyermekkorától kezdve élénken él benne, azóta fest, de csak harminc éves kora óta képzi magát és alkot rendszeresen. Az elmúlt tíz évben összegyűjtött képeiből Budapesten többször, valamint Pécsett rendezett kiállításokat.

Műveiben legtöbbször utazási élményeit jeleníti meg. Szívesen festi vászonra a Balaton környéki tájakat, a Dunakanyar is kedvelt helyszínei közé tartozik, de sok képe idézi Portugáliát, az óceáni szigeteket és Toszkánát. A kiállításon többségében tájképek láthatók, de a professzor szavai szerint „szabadértelmezésű” fantáziaképek is megtekinthetők a tárlaton. Dr. Szirmai Imre úgy véli, hogy az amatőr festő képe nem lehet elnagyolt, és fontos, hogy ne akarjon többet közölni annál, mint ami az alkotóban van. Táncos László az est folyamán kiemelte, hogy a festéshez nagyfokú bátorság is kell, amit dr. Szirmai Imre széles témaválasztása is tükröz.

A jövővel kapcsolatban dr. Szirmai Imre úgy fogalmazott: bizonyos életkoron túl nem lehet újabb dolgokat megtanulni. Azt tapasztalta, hogy a tájképei ugyanazokat a motívumokat hordozzák, ugyanis bizonyos mozdulatok, megoldások már a memóriájába vésődtek. A későbbiekben többet szeretne tankönyvek, novellák, regények, írásával foglalkozni. Új tankönyvének mottójában úgy fogalmaz: „mindazoknak ajánlom, akik elhiszik, hogy az idegrendszer ismerete nélkül az ember megismerhetetlen” – szerinte ugyanis a neurológia ismeretanyaga fontos, ezért nem kell könnyíteni, hanem érteni és használni kell.

Az megnyitón Rohmann Ditta csellóművész játszott Bach szviteket, akiről dr. Szirmai Imre elmondta: sokoldalú zenész, aki világzenei produkciókban is részt vesz, valamint nemrég jelent meg közös lemeze édesapjával, Rohmann Imrével. A csellóművész számára fontos, hogy az általa megszerzett tudását kamatoztassa, fejlessze és továbbadja – tette hozzá a professzor.

Dr. Szirmai Imre tárlata 2017. október 15-ig tekinthető meg a Semmelweis Szalonban előzetes bejelentkezés után. (Kapcsolat a bejelentkezéshez: e-mail: rendezveny@semmelweis-univ.hu, tel.: 06 20 825-9180)

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.