25 éve dolgozik a Radiológiai Klinikán Kőmezei Ágnes klinikai vezető asszisztens, aki a szakma eszközorientáltsága miatt különösen fontosnak tartja a folyamatos továbbképzés mellett a dolgozók egyéni elkötelezettségét és érdeklődését hivatásuk iránt, valamint úgy véli, hogy a diagnosztikai képalkotásban dolgozók között különösen fontos az információáramlás és a naprakész ismeretek egymásnak való átadása.

A vezető asszisztens 1989-ben érettségizett, ápolóként kezdett dolgozni, ám hamar rájött, hogy nem ez az útja, végül egy álláshirdetés útján került a klinikára 1992-ben segéd röntgenasszisztensként. Ezt követően elvégezte a szükséges továbbképzéseket (röntgenasszisztens, képi diagnosztikai asszisztens, képalkotó diagnosztikai analitikus), a mostani pozíciójában 2014 októbere óta dolgozik, 25 munkatársat felügyelve. Munkaideje felében vezetői feladatokat lát el, a másik felében orvosdiagnosztikai labor analitikusként vesz részt a betegellátásban, amiről nem is szeretne lemondani. A Radiológiai Klinikán központi képalkotó diagnosztika zajlik, vagyis a Külső Klinikai Tömb (KKT) fekvő és ambuláns betegeit látják el, akik különböző diagnosztikai vizsgálatra érkeznek ide. A röntgen, ultrahang, CT, MR-, angiográfiás, mammográfiás vizsgálatok tehát részben előjegyzés alapján, részben akut kérésekre történnek, ismertette a napi munkamenetet Kőmezei Ágnes. A vizsgálatok hossza előre tudható, jól tervezhető, ezért ennek megfelelően zajlik az ellátás, a munkatempó meglehetősen feszes – tette hozzá.

Az elmúlt 25 évben jelentős változások történtek a klinikán – emelte ki Kőmezei Ágnes hozzátéve, hogy amikor itt kezdett dolgozni, még több klinikán működött önálló röntgendiagnosztikai részleg, ezek mellett üzemelt a radiológia az onkológiával közösen. Amikor megépült az új Külső Klinika Tömb, megtörténhetett a központosítás, ami jelentős könnyebbséget jelent a klinika munkatársainak, akiknek már nem kell a különböző egységekbe járniuk, hanem egyenesen ide hozzák a betegeket – mondta. A Korányi projekt megvalósítása révén történt másik nagy változás a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) létrejötte, ami megnövelte az ügyeleti betegforgalmat, a beosztást is ennek megfelelően kell megtervezni – ismertette a vezető asszisztens. Az Ortopédiai Klinika átköltözése szintén megváltoztatta a mindennapos munkát, megnövelve a röntgenosztály betegforgalmát, és korábban nem alkalmazott felvételek készítését is szükségessé téve – mondta. A KKT megújulásával technikai előrelépés is történt a klinikán, ahol már minden eszköz digitális, nincs analóg diagnosztikai eljárás, valamint új MR és CT készülékekkel bővült az eszközpark – tette hozzá. Az MR berendezésnek köszönhetően komplex emlődiagnosztikus ellátás végezhető el a klinikán, így a betegek a kórkép kivizsgálásának teljes folyamatában – mammográfia, ultrahang, MR – a Semmelweis Egyetem intézményrendszerén belül maradhatnak. Ehhez kapcsolódva jelenleg is zajlik a Mammográfiai Részleg felújítása, ami után az egyetem ismét csatlakozhat az ÁNTSZ által szervezett emlődiagnosztikai szűrővizsgálatokhoz – hangsúlyozta.

Mivel erősen eszközorientált szakmáról van szó, az asszisztensek a szakképzésen megtanulják a képalkotó berendezések helyes és biztonságos használatát, miközben folyamatosan továbbképzésekre kell járniuk a legújabb eszközök alapos ismerete érdekében – számolt be Kőmezei Ágnes. Mint hangsúlyozta, az ultrahangon kívül minden képalkotó vizsgálatot az asszisztensek végeznek el, ezért a technikai felkészültség mellett anatómiai ismeretekre is szükség van, fel kell ismerni az életveszélyes elváltozásokat és azonnal jelenteni a szakorvosoknak. A naprakész tudás elengedhetetlen ebben a szakmában, ahol a továbbképzéseken való részvétel mellett az egymásnak való tudásátadás is szükséges – összegezte. Az elvándorlás sajnos a szakasszisztenseket is érinti – tette hozzá az utánpótlás kapcsán kitérve rá, hogy igyekeznek gyakorlattal rendelkező dolgozókat felvenni, ugyanakkor van két képalkotó diagnosztikai analitikus hallgatójuk az Egészségtudományi Karról (ETK), akik felügyelet mellett, részmunkaidőben dolgoznak oklevelük megszerzéséig. A Radiológiai Klinika munkatársai az ETK hallgatói számára szakmai gyakorlatot biztosítanak, valamint röntgenfelvételi technikát és a CT berendezés használatát oktatják a megfelelő szimulációs eszközök segítségével – mondta Kőmezei Ágnes, aki maga is részt vesz az oktatásban.

A jövőbeli terveit ismertetve elmondta, fontosnak tartja, hogy az oktatást továbbra is magas szinten tudják végezni, minél több dolgozót bevonva, illetve szeretnének kötelező szakmacsoportos továbbképzéseket szervezni az intervenciós radiológia területén, amely a klinika egyik fő profilja. Segítségével a vasculáris intervenciós eljárások mellett diagnosztikus és terápiás  beavatkozások végezhetők hagyományos műtéti beavatkozás nélkül – mondta el Kőmezei Ágnes. A klinika szinte valamennyi szakdolgozója tagja vagy vezetőségi szereplője a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének, amelyen keresztül jelenleg is szerveznek továbbképzéseket, kongresszusokat.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.