Április 10-ig pályázhatnak az ötödéves orvostanhallgatók a Jellinek Harry Ösztöndíjra, melynek keretében összesen hatan kaphatnak lehetőséget, hogy 10 hónapot eltöltsenek Németország legpatinásabb orvosképzést végző egyetemein. Dr. Szabó Attila, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Tanács titkára, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a hallgatói fórumon egyedülálló lehetőségnek nevezte az ösztöndíjat, mely fontos ugródeszka lehet a későbbi karrier szempontjából.

A Jellinek Harry Ösztöndíj keretében 4 hallgató a Heidelbergi Ruprecht Karls Egyetemen, kettő pedig a Freiburgi Albert-Ludwigs-Egyetemen tölthet 10 hónapot, elsősorban a diplomamunkája elkészítése érdekében. Az ösztöndíjra ötödéves hallgatók pályázhatnak a kidolgozandó diplomamunka német nyelvű tervezetével. További részletek, előírások ide kattintva találhatók.

Az ösztöndíjjal kapcsolatban rendezett hallgatói fórumon dr. Szabó Attila hangsúlyozta: az egyetem egykori hallgatói közül, azok akik az elmúlt több mint 30 évben éltek az ösztöndíj lehetőségével, ma mind vezető beosztásban dolgoznak.

Az ösztöndíjasoknak halasztaniuk kell egy évet, vannak, akiket ez visszatart a jelentkezéstől, ugyanakkor a Kerpel-program titkára azt hangsúlyozta: megéri pályázni, hiszen ez a tíz hónap a hallgató egész további karrierje szempontjából meghatározó lehet pozitív értelemben – mondta.

Dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet docense, a két német egyetemmel való szakmai kapcsolattartás rektori megbízottja, elmondta: 1991-ben ő volt az első ösztöndíjas Freiburgban, és ez máig meghatározó tapasztalatot jelentett számára. Szerinte jó alkalom az ösztöndíj fontos személyes szakmai kapcsolatok kialakítására, de arra is, hogy betekinthessen a hallgató egy másik ország egészségügyi, kutatási rendszerébe. Emellett az egyik „láthatatlan” hatása a 10 hónapos tartózkodásnak, hogy egy jól működő egészségügyi rendszer standardjai mintegy beleivódnak egy „már majdnem kész orvos” szemléletébe. Talán ez az egyik titka annak, hogy egyetemünk sok jelenlegi vezető oktatója volt ösztöndíjasa ennek a programnak – mutatott rá, hozzátéve, hogy a blokkosított oktatás „know how”-ját nemrég Heidelbergben tanulmányozta több egyetemi oktató egész sora.

Újdonság, hogy 2016-tól ismét hallgatói státuszt kapnak a freiburgi ösztöndíjasok is, amivel jelentős kedvezményeket nyújtó diákigazolvány is jár, de általánosságban is elmondható, hogy kényelmesen meg lehet élni az ösztöndíj összegéből – mondta dr. Kiss András, hozzátéve, hogy az ösztöndíjjal lehet kutatni elméleti intézetben és a klinikumban is.

A két ösztöndíjprogram közel tíz éve került a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program ernyője alá, és ekkor nevezték el dr. Jellinek Harryról, a II. Sz. Patológiai Intézet egykori igazgatójáról, akinek köszönhető az 1983, illetve 1991 óta fennálló együttműködések kialakítása.

A pályázat minden ötödéves hallgató előtt nyitott, nemcsak „kerpelesek” jelentkezhetnek. Bár előnyt jelent, ha a tudományos diákköri munka kapcsán a hallgató témavezetőjének van kapcsolata a német egyetemekhez, de ennek hiánya nem kizáró ok. Szükség esetén segítséget tudunk adni a megfelelő tanszék, klinika megtalálásában – hangsúlyozta egyaránt dr. Szabó Attila és dr. Kiss András is.   

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.